119 tisuća molbi

Kontrola pooštrena: Polovica Mađara u Srbiji zatražila mađarsko državljanstvo

Vijesti / Flash | 24. 09. 2014. u 14:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polovica Mađara u Srbiji zatražila je mađarsko državljanstvo, iako je kao važan kriterij, kontrola znanja mađarskog jezika dodatno pooštrena.

Kako je u intervjuu za portal Vojvodina danas izjavio konzul Mađarske u Subotici Gabor Kovač, iz Vojvodine, odnosno iz Srbije do sada je 119 tisuća građana predalo molbe za dvojno mađarsko državljanstvo, u ovu brojku su uračunati i oni koji žive u inozemstvu, na primjer u Australiji, ali su njihovi preci rođeni u Vojvodini, odnosno u Srbiji.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u Srbiji živi 253 tisuće Mađara, dok 10-15 posto podnositelja zahtjeva za dvojno mađarsko državljanstvo nije mađarske nacionalnosti, ali su njihovi preci bili državljani nekadašnje Mađarske.

Imajući sve ovo u vidu, može se reći da je polovica Mađara u Srbiji zatražila mađarsko državljanstvo, rekao je Kovač.

Uvjeti za stjecanje mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku ostali su isti.

Osnovni uvjet je da podnositelj molbe poznaje mađarski jezik i da je netko od njegovih predaka bio državljanin Mađarske. Što se tiče poznavanje jezika, to se redovito kontrolira.

Prema riječima konzula Gabora Kovača, iskustvo je pokazalo da u slučaju onih, koji su iz Srbije proputovali više stotine kilometara da bi negdje u Mađarskoj predali molbe, bilo je potrebno uvesti plus jednu kontrolu poznavanja jezika u Generalnom konzulatu u Subotici, što pokazuje da su organi u Budimpešti zadovoljni s kontrolom koja se odvija u Subotici.

Inače, u svakoj fazi postupka postoji mogućnost za kontrolu poznavanja jezika: prilikom predaje molbe, prilikom polaganja zakletve i prilikom predaje molbe za mađarsku putovnicu, odnosno u eventualnom kasnijem obraćanju mađarskim tijelima.

Najnoviji slučaj je povlačenje državljanstva od četiri osobe iz Vojvodine, odnosno Srbije prilikom predaje molbe za mađarski putovnicu, nakon što su postupak za dodjelu državljanstva regulirali u Mađarskoj, međutim prilikom traženja putovnice imali su teškoće s jezikom izjavio je Gabor Kovač za "Vojvodinu danas".

On je naglasio da se državljanstvo može povući od onih koji su ga stekli kaznenim djelom, prijevarom vlasti i korupcijom, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close