9. i 10. ožujka

Konjic: Upozorenje zbog bujica i klizišta

Civilna zaštita izdala je obavijest o mogućnosti izlijevanja manjih vodotoka iz korita.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2023. u 10:27 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic na svojim stranicama je objavila obavijest o mogućim bujicama/klizištima za dane 9. i 10. ožujka.

''Uslijed padavina koje se očekuju u narednim danima na slivu Jadranskog mora, postoji mogućnost izlijevanja manjih vodotoka iz korita. Hidrološka prognoza se odnosi na pritoke rijeke Neretve'', navode iz Civilne zaštite, a oečkivani završetak opasnoti je petak 10. ožujka.

''Za vodotoke koju su pod umjetnim utjecajima nije moguće dati pouzdanu prognozu'', dodali su.

Vremenska prognoza, prognoza padavina za potrebe federalnog operativnog plana obrane od poplava nalaze se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Podsjetimo, krajem siječnja velike količine padalina izazvale su porast vodostaja i poplave u Konjicu, gdje su bujice preplavile sami centar grada.

Poplave su izazvale otežano prometovanje, a problem su pravili i začepljeni šahtovi.

Video: Poplava u Konjicu - siječanj

Takoiđer, prognozira se porast vodostaja uslijed topljenja snijega i novih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na rijekama Bosni, Uni i Sani, navodi se u obavještenju o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja za period od 10 do 14. ožujka, koje je izdala Agencija za vodno područje rijeke Save.

Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH. Obavještenje o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, priopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Iz Agencije sugeriraju nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Kopirati
Drag cursor here to close