udisali paru

Konjic: Solna kiselina ozlijedila vatrogasce

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 06:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Solna kiselina koja je iscurila na magistralom putu M17 u mjestu Orahovica dvojici pripadnika Profesionalne vatrogasne postrojbe zadala je lakše ozljede u vidu trovanja udišući pare solne kiseline.

Podsjetimo, u nedjelju u 14:35 sati pripadnici MUP-a HNŽ-a su zaustavili cisternu koja je prevozila solnu kiselinu, u vlasništvu kompanije 'Patenting hemija' iz Lukavca. Iz cisterne je prilikom vožnje isticala solna kiselina.

Kompanija Patenting kemija iz Lukavca, inače se bavi proizvodnjom kemikalija za tretman pitkih i otpadnih voda, ali i prijevozom otpadnih materija.

Pripadnici PVP Konjic su sa tri vozila odmah izašli na mjesto događaja. Informaciju o teretu koji se prevozi pripadnici PVP Konjic su dobili osobno od vozača cisterne.

Oštećenje od 15mm

Oštećenje cisterne promjera 15mm bilo je u donjem dijelu cisterne, veće isticanje solne kiseline prije dolaska pripadnika PVP Konjic spriječio je vozač cisterne s gumenom rukavicom, dolaskom na mjesto događaja PVP Konjic i upotrebom osobne zaštitne opreme (dišni aparat – Dreger), pripadnici PVP Konjic su preuzeli saniranje nastale štete upotrebom sirove gume i španera čime je rupa zatvorena i spriječeno je dalje isticanje spomenute tečnosti.

Vozač cisterne je pozvao predstavnike svoje firme da mu pošalju drugu cisternu za pretakanje, pošto oštećena cisterna nije bila spremna za nastavak puta. Rezervna cisterna iz Lukavca je došla na mjesto događaja oko 20:15 sati kako bi se izvršilo pretakanje tečnosti.

Dežurno vatrogasno vozilo bilo je u pripravnosti, kao i patrola pripadnika MUP-a HNŽ-a.

Pretakanje tečnosti je završeno u 22.10 sati. Oštećena cisterna je ispražnjena i odvezena u bazu u Lukavac.

Inače, na mjestu događaja su bili pripadnici Službe civilne zaštite i vatrogastva Općine Konjic, inspektori iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštitu okoliša zajedno s ministrom Ajdinom Teletovićem koji je ujedno i zapovjednik stožera civilne zaštite u HNŽ-a.

Saniranje štete i liječnički pregled

Po naredbi zapovjednika stožera civilne zaštite i inspektora dovezen je kamion pijeska. U saniranju štete sudjelovala je i firma 'Aida' sa sjedištem na Ilidži sa dva specijalna vozila, koja su ovlaštena za zbrinjavanje i čišćenje opasnih materija u FBiH.

Na intervenciju je izašlo šest vatrogasaca s tri vatrogasna vozila. Prilikom intervencije na mjestu događaja su bila prisutna i kola hitne pomoći. Osoblje hitne pomoći je imalo dvije manje intervencije jer su dvojica pripadnika PVP Konjic prilikom intervencije zadobila lakša zatrovanja udisanjem otrovnih plinova od tečnosti koja je iscurila.

Poslije završene intervencije svi pripadnici PVP Konjic koji su intervenirali obavili su liječnički pregled na zahtjev inspektora za okoliš.

Pripadnici PVP Konjic su napustili mjesto događaja u 23:00 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close