Što smo moderni

Konferencija preko žice: Korak do mehanizma koordinacije

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 10:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je putem videolinka održao sastanak s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović o usuglašavanja teksta mehanizma koordinacije, a istaknuli su da je napravljen vidan progres u odnosu na prethodni sastanak .

Sugovornici su se suglasili kako je mehanizam koordinacije jedan od koraka koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji k Europskoj uniji i da on treba biti učinkovit i transparentan.

Dogovoreno je da sljedećih dana bude održan još jedan sastanak na kojem bi trebao biti finaliziran mehanizam koordinacije.

Sastanku su prisustvovali i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, entitetski ministri financija, Jelka Miličević i Milan Tegeltija, te specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da je tijekom današnjeg dana putem videolinka održan razgovor s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem o mehanizmu koordinacije BiH s EU, te da je ''dosta toga urađeno i ostalo je još nekoliko sitnica''.

Razgovori o tom mehanizmu koordinacije vode se, kaže, svih proteklih dana, pa i u vrijeme vikenda, a taj posao jučer su radili i stručni timovi.

''Ono što smo usuglasili na prošlom sastanku naši timovi su verificirali kroz konkretne formulacije koje su uključene u tekst mehanizma koordinacije. Danas smo se bavili još nekim konkretnim pitanjima i ušli smo u konačnu fazu i ostalo je još nekoliko sitnica'', rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci.

Nije precizirala koje su to sitnice, ali je dodala da to nisu sporne stvari, već se ''možda o njima nisu dobro razumjeli''.

Precizirala je da je rješavano i pitanje sastava zajedničkih tijela koja su predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju da bi se osiguralo institucionalno prisustvo onih koji donose odluke u okviru unutrašnje koordinacije.

''Mislim da smo to danas riješili'', dodala je.

Cvijanović je kazala kako je ostalo da stručni timovi riješe pitanje radnih grupa i još jednom se mora ''proći kroz sva dogovorena rješenja''.

Kopirati
Drag cursor here to close