Čista okolina

Komunalni redari 'uvode reda' u Mostaru i HNŽ

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 13:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatra na svojoj današnjoj sjednici Prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima, koji je u proteklom razdoblju prošao široku javnu raspravu, a koji će, po riječima predsjedatelja Skupštine Šerifa Špage, regulirati mnoge stvari koje do sada nisu definirane u oblasti komunalnih djelatnosti.

Špago je prije početka sjednice kazao kako se nada da će taj zakon nakon donošenja imati efekta prije svega u tome da bude čišća okolina, da komunalna poduzeća bolje rade te da se naplaćuju usluge koje ona obavljaju, što je, kako je kazao, jedan od gorućih problema tih poduzeća.

- Jedna od novina u tom zakonu jeste uvođenje komunalnih redara, koji će biti svakodnevno na terenu i donositi potrebne mjere, odnosno tražiti od nadležnih inspekcija da reagiraju u slučaju kršenja zakona o komunalnoj djelatnosti - istaknuo je Špago.

Govoreći o Nacrtu zakona o radu, koji će također biti razmatran na današnjoj sjednici, županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica kazao je kako očekuje da Skupština podrži ovaj nacrt zakona kao dobru polaznu osnovu za izradu Prijedloga zakona o radu, dodavši kako se nada da bi, nakon što bude ispoštovana sva procedura, kvalitetan Prijedlog zakona o radu mogao biti na dnevnom redu Skupštine prije ljetne stanke.

Na sjednici Skupštine danas će biti razmatrana i Analiza stanja u ostvarivanju prava braniteljske populacije za razdoblje 2014. – 2015. s prijedlogom mjera, u kojoj će se, po riječima županijskog ministra za pitanja branitelja Olivera Solde prikazati što je sve urađeno u te dvije godine te što se planira uraditi, s posebnim osvrtom na stanje braniteljske populacije u HNŽ- u i šire.

"Želimo usporediti odnose prema braniteljima u drugim županijama i u našoj županiji i želim dati jednu poruku ohrabrenja braniteljima da ćemo sustavno raditi na iznalaženju novih i kvalitetnijih rješenja. Novi zakon je u pripremi i nadam se da će do konca godine biti i usvojen, a on će nam dati podlogu za nove projekte i nove procedure kojima ćemo značajno poboljšati položaj branitelja u HNŽ-u, bar što se tiče onoga županijskog dijela, a to je Zakon o dopunskim pravima branitelja", poručio je Soldo.

Kopirati
Drag cursor here to close