Promocija filma Pravda

Komšić povodom godišnjice presude 'Prlić i ostali' - ''jedino istina oslobađa''

Projekciji i promociji, među ostalima, nazočio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je u izjavi novinarima naglasio da su u presudama međunarodnih sudova utvrđene činjenice.
Vijesti / Flash | 29. 11. 2023. u 21:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JU "Fond Memorijala KS" danas je u suradnji sa Centrom za mir i multietničku suradnju i Mostar Muzejom i Memorijalom, povodom šeste godišnjice od presude Haaškog tribunala u predmetu 'Prlić i ostali', organizirao projekciju dokumentarnog filma "Pravda" u produkciji Centra za mir, te promociju fotomonografije "Heroji Mostara".

''Film govori o udruženom zločinačkom pothvatu presuđenom prije šest godina i borbi građana Mostara za pravdu i mir. U fotomonografiji "Heroji Mostara" dokumentirana je herojska borba za obranu Mostara uz više od tisuću fotografija i svjedočenja predstavnika vojne, civilne i vjerske vlasti u periodu od 1992. do 1995. godine'', piše Fena.

Komšić: Važno govoriti istinu

Projekciji i promociji, među ostalima, nazočio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je u izjavi novinarima naglasio da su u presudama međunarodnih sudova utvrđene činjenice.

''Ja mislim da je važno govoriti istinu, govoriti onako kako jeste bilo i ni zbog čega izbjegavati tu istinu ili prelaziti preko nje. Sve ono što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini bila je jedna katastrofa za sve ljude kojima je stalo do ove zemlje. I uime sjećanja na te ljude koji su svojim životima, svojim zdravljem, dijelovima tijelima platili i ovaj današnji dan mi smo dužni govoriti samo istinu'', rekao je Komšić.

Istina je, kako je dodao, takva kakve jeste i od činjenica se ne može pobjeći.

Činjenice utvrene presudom

''A činjenice su utvrđene i u presudama međunarodnih sudova, pa i u ovoj o kojoj je danas riječ. Dakle, kao i u životu. Nema tu puno mudrosti. Morate govoriti istinu jer jedino istina oslobađa, jedino istina donosi i pomirenje i jednu vrstu relaksacije odnosa u Bosni i Hercegovini'', naveo je Komšić.

Direktor Centra za mir i multietničku suradnju Mostar Safet Oručević rekao je da će publika imati priliku vidjeti film povodom šest godina od presude u predmetu 'Prlić i ostali' i sve događaje i reakcije koje su se dogodile na taj dan.

''Gledat ćemo u tom filmu i ekskluzivne snimke rušenja Starog mosta s položaja Hrvatske vojske i HVO-a na Humu u Mostaru, a kasetu s tim snimkom čuvao je u svom okruženju general i ratni zločinac Slobodan Praljak. Također, večeras promoviramo knjigu „Heroji Mostara, odnosno fotomonografiju, prvu koja je nastala poslije rata u kojoj se pokazuje borba, način kako je opstao Mostar. Tu su sve fotografije koje su skupili u Centru u zadnjih 20 godina'', naveo je Oručević.

Za istinu se treba boriti

Naglasio je da se za istinu treba boriti, te da bi u ovoj zemlji bi bilo mnogo toga normalnije da su prihvaćene presude Suda u Hagu.

Fond memorijala KS, kako je rekao direktor Ahmed Kulanić, i večerašnjom aktivnošću njeguje kulturu sjećanja, prezentira i govori o svim relevantnim događajima u BiH.

''Zbog toga smo s ponosom suorganizirali ovaj događaj s Centrom za mir iz Mostara. Značajno je da imamo ovakve događaje, da diskutiramo kako bismo pokušali da izvučemo pouke za buduće generacije, lekcije iz prošlosti i tako da bismo mogli adekvatno da odgovaramo na sve izazove s kojima se susrećemo'', dodao je Kulanić.

Kopirati
Drag cursor here to close