Sporno smjenjivanje i umirovljenje

Komšić ruši Zakon o obrani BiH

Smjenjivanje i umirovljavanje general bojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH je učinjeno bez prijedloga Ministra obrane.
Vijesti / Flash | 01. 12. 2023. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 9. sjednice Predsjedništva BiH održane 27.11.2023. godine izvršeno je imenovanje i umirovljavanje Generala OS BiH, koje je izazvalo mnoge reakcije.

Naime imenovanje i umirovljavanje Generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine provodi se temeljem Zakona o službi OS BiH i Zakona o obrani BiH, koji su ujedno lex specialis zakoni koji propisuju imenovanje, promicanje, smjenjivanje i umirovljavanje generala.

Zakonito imenovanje generala u OS BiH

Zakon o obrani BiH („Službeni glasnik BiH“ 88/05) kroz odredbe članka 22. točke e) nalaže da Načelnik Zajedničkog stožera daje preporuke i mišljenja ministru obrane u vezi s promicanjem i postavljenjem osoba u činu pukovnika, brigadira i generala.

Temeljem članka 15. točke g) ovoga Zakona, Ministar obrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala.
Člankom 12. točke i), j), k) i l) Zakona o obrani BiH propisane su nadležnosti Predsjedništva BiH oko imenovanja, promicanja i smjenjivanja generala u OS BiH.

Nezakonito imenovanje generala u OS BiH

Sve nabrojane odredbe članaka Zakona o obrani BiH, Predsjedništvo BiH je prekršilo donoseći Odluku o postavljenu djelatnih vojnih osoba na Generalska mjesta. Prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva obrane BiH prema Predsjedništvu BiH nije uzet u razmatranje nego je protivzakonito na mjesto generala imenovan kandidat predsjedništva. Isti nije nikako dostavljen u prijedlogu Ministarstva obrane te je samim tim imenovanje od strane Predsjedništva nezakonito. Taj isti kandidat je protivzakonito postavljen u Operativno Zapovjedništvo OS BiH iz razloga što je Zakon o obrani BiH naložio da Ministar obrane predlaže, a Predsjedništvo postavlja generale (čl.27.st 1. Zakona o obrani BiH). Sve to je izostalo u ovome slučaju, niti prijedloga, niti konzultacija. Samo nezakonita odluka Predsjedništva BiH.

Zakonito smjenjivanje i umirovljavanje generala u OS BiH

Članak 15. točke g) Zakona o obrani u OS BiH nalaže da Ministar obrane predlaže smjenu generala.

Članak 30. stavak (3) Zakona o obrani BiH nalaže da Predsjedništvo na preporuku Ministra BiH može smijeniti s dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za potporu OS BiH.

Članak 48. stavak (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu mirovinu te nalaže da se izuzetno, na prijedlog Ministra Obrane, osoba koja ima čin generala, bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža može umiroviti.

  / Smjenjivanje i umirovljavanje general bojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH je učinjeno bez prijedloga Ministra obrane.

Nezakonito smjenjivanje i umirovljavanje generala iz reda Hrvatskoga naroda

Predsjedništvo BiH je i u slučaju smjenjivanja i umirovljavanja postupilo nezakonito (Zakon o službi u OS BiH Članak 48,133,149). Smjenjivanje i umirovljavanje general bojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH je učinjeno bez prijedloga Ministra obrane. Isti je bio predložen od strane Ministra obrane na dužnost Zamjenika načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije.

Ne da nije postavljen, nego je smijenjen samo da bi se otvorilo jedno generalsko mjesto za predsjedničkog kandidata, koji se nije nalazio u prijedlogu Ministra obrane.

Ako Predsjedništvo nije bilo zadovoljno sa dostavljenim kandidatima preostalo im je da zatraže nova, a ne da bez Ministarstva obrane, protivzakonito, postavljaju, promiču i smjenjuju generale. Na žalost, to je urađeno samo na pozicijama koje pripadaju Hrvatima, i to za tri od četri prijedloga usuglašena u Ministarstvu obrane, i time je se narušio kontinuitet dosadašnje prakse utemeljen na zakonskim procedurama i narušila operativnost funkcioniranja OS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close