Provjera prebivališta

Komšić odluku Vlade RS šalje na Ustavni sud

Vijesti / Flash | 05. 05. 2014. u 11:39 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputit će apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine povodom Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na području Republike Srpske.

Nakon što je Odluka objavljena u Službenom listu Republike Srpske, 24. travnja stekli su se formalni uvjeti za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, iako je odluka Vlade Srpske naišla na brojne osude i negodovanja, onda je stupila na snagu, premijerka Željka Cvijanović izjavila je kako se donošenjem odluke prvenstveno vodi računa o sigurnosnom aspektu, kao i da je odluka privremenog karaktera i važit će do donošenja Zakona o prebivalištu.

''Odluka ima privremeni karakter, dok se ne donese zakon koji će to regulirati na jedan detaljan i adekvatan europski način, a zakon koji nije prošao na bh. nivou je upravo tako i rađen, i u skladu je s europskim principima'', ustvrdila je Cvijanović.

No, tako ne smatraju u Koaliciji Prvi mart koja tvrdi da se krši državni Zakonu o prebivalištu i boravištu državljana BiH i da će svi službenici koji budu postupali po toj odluci morati da se suoče s pravnim posljedicama. Također su potaknuli građane Srpsker na neposluh kada je u pitanju provjera podataka.

Na sve je reagirao i OHR tvrdeći kako je riječ o jednostranom potezu na osjetljivo pitanje, koji će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao što se dogodilo s pitanjem JMBG-a.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, nije ranije želio komentirati ovu odluku. No, rekao je kako će ''sigurno, kada bude objavljena u Službenom listu, biti reakcija OHR-a''.

Na to je Inzko dobio odgovor da se na adresi njegove institucije lažno prijavilo deset ljudi, a ''da je sada taj broj i veći''.

"Želim vjerovati da gospodin Inzko ne promovira takve neregularnosti u BiH, kao što to ne bi promovirao ni u svojoj zemlji", rekla je premijerka RS-a i napomenula kako će ova odluka prestati važiti kada se donese Zakon o prebivalištu.

Kopirati
Drag cursor here to close