Slavlje i problemi

Komšić: Mi smo Europa, a Europa ne da dozvolu za Vijećnicu

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 21:40 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europa se nije pretrgla, nije sudjelovala 6. aprila u oslobađanju Sarajeva. Europa nije sudjelovala u onom kapacitetu u kojem je mogla ni 1992.godine kada je Sarajevo 6. travnja ponovo bilo blokirano i kada se pojavio fašizam u Europi na našim prostorima. Niti se pretrgla tada 1945. a ni 1992.godine, a ni danas ne ulaže velike napore da izađemo iz ovog labirinta u koji su nas velikim dijelom i oni uveli'', kazao je gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić na konferenciji za medije povodom obilježavanja 6. travnja, Dana grada Sarajeva.

Europa se nije pretrgla

Komšić je predstavio program obilježavanja i svečane sjednice, te, kako je priopćeno, ''podsjetio Europu i građane Bosne i Hercegovine na značaj proslave 6. travnja''.

''Taj dan trebamo promatrati u kontekstu europske i svjetske borbe protiv fašizma i nacizma. Sarajevo je 6. travnja 1945. godine ušlo u europsku i svjetsku povijest upravo po toj borbi protiv fašizma i nacizma. Mi smo postali dio europske povijesti i europske humanističke kulture na kojoj je izgrađena cijela Europa, na vrijednostima slobode, jednakosti na čemu je zasnovan današnji demokratski svijet'', rekao je Komšić.

Komšić je naglasio da 6. travnja nije običan datum za Grad Sarajevo, a ni za Bosnu i Hercegovinu te da ne smijemo zaboraviti zašto se taj dan slavi kao Dan Grada Sarajeva i podsjetio da su 6. travnja partizani umarširali u Sarajevo i oslobodili ovaj grad.

''Europa se nije pretrgla u antifašističkoj borbi koja se odvijala u Bosni od 1941. do 1945. godine. Naši partizani nisu imali neku veliku podršku Europe i europsko priznanje za svoju borbu. Morali su voditi paralelno s oružanom borbom i političku borbu da se ta borba prizna u svijetu'', istaknuo ističe Komšić i dodao kako da usprkos tome ''našim partizanima nije bilo teško''.

Problemi s dozvolom

Sarajevski gradonačelnik je rekao kako, ''iako smo postali dio Europe 1945. godine, Europa nije postala dio nas ni danas''.

''Europa počinje u Sarajevu i ovdje završava. Ovdje se ona mora ogledati tko je i šta i dokle je došla u borbi protiv fašizma u svojoj vlastitoj kući. Nažalost, Europa nema tu samorefleksiju'', rekao je Komšić.
No, Komšić se osvrnuo i na probleme sa sarajevskom Vijećnicom, koja će biti otvorena cijelog svibnja zbog manifestacije, ali će njezina funkcija još malo pričekati.

''Ima poteškoća, a mora se dobiti i upotrebna dozvola koju izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a to ministarstvo je formiralo povjerenstva koja će procijeniti sve izvedene radove i dati uporabnu dozvolu'', rekao je Komšić.

Međutim, naglašava, da je poteškoća u tome što nadzorni organ Europske komisije ''vrši otvorenu opstrukciju'' u poslovima dobivanja upotrebne dozvole za Vijećnicu, te da ''mi nemamo nad tim organom nikakav uticaj jer ga plaća Europska komisija, mi imamo svoj nadzorni organ koji radi vrlo dobro i vrlo odgovorno''.

Gost Bandić bez titule

Međutim, Komšić kaže da nadzorni organ Europske komisije opstruira radove povjerenstava Federalnog ministarstva za prostorno uređenje i naše nadzorne komisije i da je o ovome izvijestio i Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU u BiH.

''Vijećnica će biti otvorena 9. svibnja s njima ili bez njih, sviđalo se to njima ili ne'', poručio je Komšić.

Najavljen je i dolazak Milana Bandića u Sarajevo, a Komšić je kazao da je uobičajeno da gradonačelnici prijateljskih gradova iz regije i Europe dolaze na svečanosti.

No, ovogodišnja proslava ostat će upamćena i po tome što je sarajevsko Gradsko vijeće povuklo odluku o dodjeli titule počasnog građanina Sarajeva zagrebačkom gradonačelniku.

Kopirati
Drag cursor here to close