Prijevoz 's posljedicama'

Uber tužilo 550 žena: Putnice kidnapovane, seksualno uznemiravane, zlostavljane, silovane...

Dokumentacija uključuje navode da su putnice "bile kidnapovane, seksualno uznemiravane, seksualno zlostavljane, silovane, lažno zatvarane, uhođene, uznemiravane ili na drugi način napadnute od strane vozača Ubera".
Vijesti / Flash | 14. 07. 2022. u 08:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka međunarodna kompanija Uber, koja ima mobilnu aplikaciju i transportnu mrežu pod istim imenom, kao i mobilnu aplikaciju koja omogućava korisnicima da pronađu prijevoz i plate preko interneta sada se u SAD-u suočila sa tužbom koju je uložilo 550 žena koje su navodno bilo seksualno zlostavljne od strane vozača koji koriste platformu, prenosi CNN.

Dokumentacija uključuje navode da su putnice "bile kidnapovane, seksualno uznemiravane, seksualno zlostavljane, silovane, lažno zatvarane, uhođene, uznemiravane ili na drugi način napadnute od strane vozača Ubera".

Slučaj je u srijedu podnijet Višem sudu okruga San Francisco.

''Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvatamo ozbiljno'' - rekao je glasnogovornik Ubera.

Dodao je da ne postoji ništa važnije od sigurnosti, zbog čega je Uber izgradio nove sigurnosne okvire, uspostavio politike usmjerene na žrtve i bio transparentniji u pogledu ozbiljnih incidenata.

''Iako ne možemo komentirati neriješene sudske sporove, nastavit ćemo se fokusirati na sigurnost koja je u centru onog što radimo'' - dodali su iz te kompanije.

Prošlog mjeseca, Uber je objavio svoj drugi izvještaj o sigurnosti u SAD-u, koji je pokazao da je bilo 998 incidenata seksualnog napada, uključujući 141 prijava silovanja u 2020 godini.

U izvještaju, kompanija navodi da je primila ukupno 3.824 prijave o pet najtežih kategorija seksualnog napada između 2019. i 2020. godine.

U prvom sigurnosnom izvještaju kompanije, koji detaljno opisuje incidente od 2017. do 2018. godine, registrirana je 5.981 prijava seksualnog napada.

Uberove najozbiljnije kategorije seksualnog napada kreću se od "ljubljenja neseksualnog dijela tijela bez pristanka" do "seksualne penetracije bez pristanka" ili silovanja.

U tužbi se navodi da je Uber još 2014. godine postao svjestan da njegovi vozači seksualno zlostavljaju i siluju putnice. Međutim, u podnesku se tvrdi da je kompanija dala prioritet "ekonomskom rastu u odnosu na sigurnost korisnika usluga".

Kopirati
Drag cursor here to close