Narušena privatnost

Komisija za zaštitu ljudskih prava EU: Narušena privatnost Fahrudina Radončića

Vijesti / Flash | 25. 01. 2017. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski tužitelji narušili su privatnost i ugled Fahrudina Radončića navodeći detalje iz njegovog privatnog života u optužnici protiv Nasera Kelmendija, zaključila je Komisija za zaštitu ljudskih prava Europske unije (EU).

Komisija za zaštitu ljudskih prava je zaključila da su Radončićeva prava prekršena jer se u optužnici protiv Kelmendija spominje kao "kriminalac", bez da se optuži za bilo kakvo djelo.

Optužnica također, kako navodi Komisija u svom rješenju, bespotrebno sadrži nedovoljno potkrijepljene detalje iz Radončićevog privatnog života, poput toga da je njegova bivša supruga bila u vezi s Ramizom Delalićem, kao i da "postoje dokazi da je tijekom rata surađivao s neprijatljskim snagama".

''Komisija smatra da ovakvo predstavljanje Radončića u dispozitivu optužnog akta, na način da Tužiteljstvo nije navodilo sumnje već sigurnost u svoje navode, može stigmatizirati podnositelji zahtjeva i imati veliki utjecaj na njegov privatni život i ugled'', navodi se u odluci.

Komisija za zaštitu ljudskih prava je zatražila da Tužiteljstvo javno objavi da su prekršili Radončićeva prava, kao i da odluku pošalju svim tužiteljima u misiji EU-a na Kosovu.

Kosovsko tužiteljstvo je Komisiju obavijestilo da je odluka proslijeđena svim tužiteljima, ali je nisu javno objavili. Komisija je, nakon toga, slučaj zatvorila uz napomenu da je samo djelimično postupljeno po njihovim zahtjevima.

Radončić je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) izjavio da je zadovoljan odlukom jer ima "moralnu i pravnu satisfakciju".

''Sigurno je da ćemo protiv nadležnog tužitelja predložiti sankcije i eventualno druge pravne radnje. A što se tiče namirenja financijske štete, koje su ogromne zbog narušavanja moje reputacije, pravni tim će napraviti analizu hoćemo li se obratiti sudovima u Americi ili negdje drugo'', rekao je Radončić.

Na upit upućen Kosovskom tužiteljstvu nisu mogli odmah odgovoriti da li planiraju pokretati neke procedure protiv postupajućeg tužiteljstvu u vezi s odlukom Komisije za zaštitu ljudskih prava, niti da li će javno obznaniti da su prekršena Radončićeva prava.

Radončiću se u Sarajevu sudi s još tri osobe za ometanje rada pravosuđa, odnosno da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Kelmendiju se na Kosovu sudi za organizirani kriminal, kupovinu, posjedovanje, distribuciju i prodaju narkotika, kao i za ubojstvo Ramiza Delalića.

Radončić je krajem listopada prošle godine svjedočio na Kosovu, kada je negirao da ima bilo kakve veze s ubojstvom Delalića i rekao da je slučaj protiv njega politički motiviran.

Komisija za zaštitu ljudskih prava Europske unije, koja je donijela odluku, formirana je 2009. godine, s ciljem razmatranja navodnih kršenja prava od strane misije EULEX-a na Kosovu, javlja Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close