Problemi

Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcionira gotovo dvije godine

Zbog ovog problema investitori potpuno odustaju od ulaganja u našu zemlju, a desetine milijuna su na čekanju.
Vijesti / Flash | 27. 08. 2021. u 08:22 Bljesak.info
Komisija za vrijednosne papire FBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH predstavili su novi saziv Komisije za vrijednosne papire, čiji članovi dolaze iz sva tri naroda. Međutim, da bi Komisija funkcionirala, mora dobiti podršku izaslanika u Domu naroda. I dok je sastav komisije novi, stav opozicije i dalje je isti, saziv komisije ne zadovoljava potrebne kriterije.

Komisija za vrijednosne papire ne funkcionira već gotovo dvije godine. Zbog ovog problema investitori potpuno odustaju od ulaganja u našu zemlju, a desetine milijuna su na čekanju. Članovi Kolegija Doma naroda Federalnog parlamenta nadaju se da će nova imena riješiti probleme i dovesti do suglasnosti.

“Mi smo ispoštovali osnovanu primjedbu koju smo imali iz Kluba Srba da nema predstavnika srpskog naroda u novoj Komisiji u novom sazivu koje je imenovalo rukovodstvo Federacije a koje je Zastupnički dom potvrdio. Imaju predstavnici bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. Što je najvažnije, zadovoljavaju kriterije konkursa, da su stručni, da imaju te bitne kompetencije”, izjavio je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u DN PFBiH.

“Trebamo prevladati svakodnevne političke teme i ja vjerujem da će izaslanici podržati. Stranka hrvatskog narodnog sabora mi ćemo osigurati 15 glasova, a ostalih 15 nadam se i vjerujem da će to Klub Bošnjaka, Srba i ostalih”, navodi Ivo Tadić, predsjednik Kluba izaslanika hrvatskog naroda u DN PSBiH.

Protiv novih kandidata su u SDP-u, koji su jasnog stava da neće podržati takav saziv, jer kako kažu, konkursna procedura nije po zakonu, a kandidati ne zadovoljavaju ni osnovne uvjete.

“Vrlo je upitno je li riješena situacija i s multietničnosti Komisije. Ovdje je najveći problem zašto Vlada Federacije, odnosno rukovodstvo krije konkursnu dokumentaciju svih kandidata, zašto se ta dokumentacija ne dostavi izaslanicima kako bi mogli glasati”, napominje Igor Stojanović, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH (SDPBiH).

Dok politički predstavnici razmišljaju tko se kome sviđa i da li je podobniji ili sposobniji, opet najviše gube građani i gospodarstvo. Federacija BiH propušta priliku za stvaranjem na tisuće radnih mjesta godišnje, nema novih proizvodnih pogona, banke nemaju mogućnost da svoj kapital dalje plasiraju.

“Nijedan ozbiljan investitor proteklih mjeseci ne pokreće ozbiljnije investicije iz razloga što je ne može provesti formalno pravno do kraja, ne može povećati vrijednost svojih dionica jer nema komisije koja bi to verificirala”, upozorava potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

“Podatak je da je 70 posto dioničkih društava u BiH blokirano i ne može da djeluje na tržištu kapitala i vrijednosnih papira zbog blokade rada Komisije”, kazala je izvršna direktorica Vijeća stranih investitora Sanja Miovčić.

Deveti rujan mogao bi biti odlučujući datum i šansa da se odblokiraju brojni procesi, od financijske važnosti za Federaciju Bosne i Hercegovine. Tada će Dom naroda Federalnog parlamenta održati sjednicu, na kojoj će biti donijeta odluka o razrješenju i imenovanju članova Komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close