Bojkot

Komemoraciju u Jasenovcu bojkotirat će i SNV te Bet Israel

Vijesti / Flash | 08. 04. 2016. u 17:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Koordinacije židovskih općina, bojkot ovogodišnje komemoracije žrtvama logora Jasenovac najavili su i Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj.

Ne dolaze zbog opće atmosfere

SNV je odluku o nesudjelovanju u komemoraciji donijelo u petak, i to jednoglasno. Kao razloge bojkota u priopćenju su naveli opću atmosferu u društvu i poruke koje dolaze iz Ministarstva kulture i ministra Zlatka Hasanbegovića.

U priopćenju upozoravaju na "niz događaja i aktivnosti iz kojih je vidljivo da se u Hrvatskoj nastoji relativizirati, umanjiti pa i negirati zločine koje je u Jasenovcu i na drugim mjestima počinio ustaški pokret za vrijeme kvislinške Nezavisne Države Hrvatske".

Tvrde kako se na javnim skupovima, u medijima i javnom prostoru mogu čuti i vidjeti poruke kojima se obnavljaju vrijednosti ustaškog pokreta, veliča ustaška ideologija i njezini predstavnici što, kažu, za posljedicu ima širenje govora mržnje i netolerancije prema političkim razlikama, etničkim i drugim manjinama.

Da neće doći na ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu u četvrtak je odlučilo i Vijeće Bet Israela.

"Nažalost, svjedoci smo da se umjesto pijeteta prema žrtvama i obveze sjećanja na progone i strahote stradanja u Drugom svjetskom ratu, takve komemoracije sve više koriste u svrhu razračunavanja različitih političkih i povijesnih svjetonazora. Za nas kao židovsku zajednicu neprihvatljivi su povijesni revizionizam, relativizacija zločina i pokušaj opravdanja i oživljavanja povijesno osuđenih pokreta i ideologija s kojima se u posljednje vrijeme sve učestalije susrećemo", priopćeno je iz te vjerske zajednice.

Nastavak politike predsjednice RH

SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić ocijenio je u petak kako je najava bojkota ovogodišnje komemoracije žrtvama logora Jasenovac posljedica "politike koja je nastavak posjeta predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović anonimno i u tišini prošle godine i izbivanja s tradicionalne komemoracije u Jasenovcu".

"To je na tragu konzervativne ideologije i ustaške ideologije koja se u Hrvatskoj počinje javljati i sasvim sigurno da će to izazvati reakcije strane javnosti, a već je izazvalo velike reakcije u Hrvatskoji", rekao je Mrsić novinarima u sjedištu SDP-a.

Smatra kako je najava bojkota "upozorenje svima nama da ustašku ideologiju treba odstraniti iz našeg društva jer ona ne vodi dobru, nego zlu i onome što je Jasenovac pokazao, da ljudska prava i ljudski život ništa ne vrijede".

"Jasenovac je svima nama pojam onoga što ne bi trebalo raditi i spomen na sve one žrtve koje su u Jasenovcu dale živote da Hrvatska bude zemlja antifašizma i koja je pobijedila u Drugom svjetskom ratu, kazao je Mrsić", dodao je.

Da ove godine neće sudjelovati u jasenovačkoj komemoraciji početkom tjedna najavila je Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, navodeći kao razloge "relativizaciju i revitalizaciju ustaštva" i nezadovoljstvo postavom muzeja u Jasenovcu, za koji drže da ne prikazuje punu istinu o holokaustu te da ublažava istinu o ustaškom režimu.

Najavi bojkota sa sličnim su se argumentima u protekla dva dana pridružili i Vijeće vjerske zajednice Bet Israel te Srpsko narodno vijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close