74. godišnjica Bleiburške tragedije

Komemoracija na Bleiburgu: Mirno i bez političkih govora

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, ali prvi put ne uključuje političke govore, pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti, prenosi Hina.
Vijesti / Flash | 18. 05. 2019. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije, koja je proteklih tjedana bila pod velikim pritiskom javnosti, održana je u subotu po uobičajenom programu na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Bez političkih govora

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega su krenule procesije prema Bleiburškom polju, gdje je održana misa i potom molitva za  islamske vjernike, a komemoracija je završila polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvila po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, ali prvi put nije uključila političke govore, pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti, prenosi Hina.

Krčki biskup Ivica Petanjek održao je propovijed na misi na Bleiburškom polju. S obzirom na zabranu austrijske Crkve iz Hrvatske biskupske konferencije kazali su da je to u redu, jer misu formalno vodi mons. Svalina.

Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da sudionici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave. 

Početkom ožujka Biskupija u Klangenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio "političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“.

Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje, pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, nakon čega je odobreno da se "Bleiburg" vodi kao javno okupljanje.

Visoki dužnosnici Bleiburg posjetili ranije

Počasni bleiburški vod, koji je organizator komemoracije, uz suorganizaciju Vijeća za inozemnu pastvu biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizirao je i ove godine besplatan prijevoz iz Zagreba, ali je pozvao sve da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na to, kao i bilo kakvih povika ili znamenja koja su protuzakonita po hrvatskim, ali i austrijskim zakonima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je na čelu institucije pokrovitelja komemoracije, položio je u četvrtak vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju i izjavio da je došao odati počast svim žrtvama te odbacio politizaciju toga čina, kao i relativiziranje karaktera ustaškog režima.

Tjedan dana prije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve ubijene od pripadnika Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

U ime Vlade Republike Hrvatske u subotu su na komemoraciji nazočni hrvatski ministri Lovro Kušćević i Tomo Medved.

Proteklog vikenda antifašističke udruge iz Hrvatske, Slovenija, Austrije i Italije održale su skup na mjesnom trgu u Bleiburgu na kojem su zatražile od tamošnje vlade da zabrani današnji skup koji se, kako smatraju, ''prodaje kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svjetskog rata'', a zapravo je, ustvrdili su, ''naricanje za propalom ustaškom para-državom''.  

Kopirati
Drag cursor here to close