Tko je čiji

Kome prestane državljanstvo FBiH prestaje mu i državljanstvo BiH

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH navodeći kako je donošenje ovog zakona potrebno zbog toga što su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine definirana drugačija rješenja u pogledu stjecanja državljanstva po osnovi naturalizacije, te nepostojanje uvjeta za prestanak državljanstva po sili zakona.

Prema rješenjima predviđenim u Zakonu na razini BiH, postoji obveza usuglašavanja i harmoniziranje Zakona o državljanstvu Federacije BiH s tim propisom.

''Imajući u vidu da određene odredbe Zakona o državljanstvu BiH ne bi mogle biti primjenjivane prije nego što Zakon o državljanstvu FBiH bude usuglašen s tim odredbama, ocijenjeno je da postoje uvjeti za njegovo donošenje po hitnom postupku'', navela je Vlada nakon sjednice i podsjetila kako je precizirano u Prijedlogu novog zakona da svi državljani FBiH su samim time i državljani BiH.

Osobama kojima prestane državljanstvo FBiH istovremeno prestaje državljanstvo BiH, osim ako steknu državljanstvo Republike Srpske. Osobama s područja FBiH kojima prestane državljanstvo BiH istovremeno prestaje i državljanstvo FBiH. Državljanstvo FBiH stiče se porijeklom, rođenjem na području FBiH, primanjem državljanina Republike Srpske u državljanstvo Federacije BiH, posvojenjem, naturalizacijom, te međunarodnim sporazumom.
Državljanstvo FBiH porijeklom stiče dijete rođeno nakon stupanja na snagu Ustava BiH ako su oba roditelja bili državljani FBiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto rođenja, ako je jedan roditelj bio državljanin FBiH u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno na području FBiH i ako je jedan roditelj bio državljanin Federacije BiH u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno u inostranstvu, ako bi dijete inače bilo bez državljanstva.

Ovo se, navodi Vlada, odnosi i na slučaj ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme njegovog rođenja jedan od roditelja bio je državljanin FBiH, dok drugi nije bio državljanin BiH, pod uvjetom da do vremena kada navrši 23 godine života podnese prijavu za upis državljanstva FBiH.

Također, ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme njegovog rođenja jedan od roditelja je bio državljanin Federacije BiH, a drugi državljanin Republike Srpske, dijete stiče državljanstvo FBiH ako su roditelji s time suglasni. Ukoliko nisu suglasni, uvjeti je da je roditelj koji je upisao dijete u matičnu knjigu za evidenciju državljana u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inozemstvu, u to vrijeme imao državljanstvo FBiH.

Kada jedan od roditelja ima državljanstvo FBiH, a drugi RS, dijete stiče državljanstvo FBiH ako je rođeno na području FBiH.

Ako je dijete rođeno u Republici Srpskoj, a u vrijeme rođenja je jedan od roditelja bio državljanin FBiH, a drugi roditelj nije bio bh. državljanin, dijete stiče državljanstvo FBiH ako su roditelji s time suglasni. U suprotnom, dijete stiče državljanstvo FBiH na zahtjev roditelja koji ima isto to državljanstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close