Dom naroda

Koliko smo zaduženi, koliko smo sigurni?

Vijesti / Flash | 14. 07. 2016. u 13:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je razmatrao i primio k znanju Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. prosinca 2015. godine, koja iznosi oko 11,9 milijardi KM i uključuje vanjsku i unutrašnju zaduženost.

Prema ovoj informaciji, vanjski javni dug BiH iznosio je oko 8,4 milijardi KM i alociran je na Federaciju BiH, Republiku Srpsku, Brčko Distrikt BiH i institucije BiH.

U 2015. angažirano je 400,98 milijuna KM odobrenih kreditnih sredstava, od čega se 21 posto odnosi na kredite čija su prva povlačenja počela u prošloj godini. Od ukupno povučenih kreditnih sredstava u 2015. godini 53,28 posto se odnosi na infrastrukturne projekte, 33,71 posto na projekte usmjerene na privredne djelatnosti, dok se 13,01 posto odnosi na javni sektor.

Unutrašnja zaduženost BiH na dan 31. prosinac 2015. godine iznosila je oko 3,5 milijardi KM. U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti Federacija BiH sudjeluje s 35,74 posto, Republika Srpske sa 63,99 posto, te Brčko Distrikt BiH s 0,27 posto, dok država BiH do kraja prošle godine nije imala obaveza po osnovu unutrašnjeg duga.

U unutrašnji dug spadaju obaveze po osnovu stare devizne štednje, ratnih potraživanja, općih i obaveza po osnovu izdanih vrijednosnih papira, kreditnih zaduženja u zemlji i obaveze po osnovu refundacije poreza, te aktiviranih garancija.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se izaslanicima, kazao da su, što se tiče MMF-a, pregovori završeni i da je pet članova Fiskalnog vijeća potpisalo Pismo namjere, dva nisu.

''Mislim da je to sad malo politička igra i da će vrlo brzo biti sve to prevaziđeno. Dogovor s MMF-om je postignut, usuglašen. Jako mi je žao što u ovom mjesecu neće biti na Odboru, jer smo službeno obaviješteni da se to do daljnjeg odgađa zbog nepotpisivanja Pisma namjere od svih članova Fiskalnog vijeća'', naveo je ministar Bevanda.

Izaslanici su danas usvojili Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u 2015. godini, kao i Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2015. godinu.

Razmatrana je i primljena k znanju Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2015., kao i Informacija o nestalim osobama u BiH i Mišljenje o inicijativi ICMP-a o preuzimanju nadležnosti od Vijeća ministara BiH.

Nakon što je data suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, proglašena je pauza od sat vremena nakon čega bi izaslanici, u zatvorenom dijelu sjednice, trebali razmatrati materijal s oznakom „povjerljivo“.

Kopirati
Drag cursor here to close