Grijanje

Koliko je isplativ pelet?

Nije bilo tako davno kada su se građani rado odlučivali za grijanje na pelet zbog prihvatljivih cijena, međutim, sada je situacija sa peletom drugačija.
Vijesti / Flash | 28. 10. 2023. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoke temperature ove jeseni odgovaraju građanima, jer prolongiraju grijnu sezonu, dok proizvođačima peleta ne idu u prilog. Neki građani već su spremni za hladne dane, dok drugi čekaju da pripreme ogrjev. Pelet, doskoro jedan od poželjnijih energenata, zbog varijacija na tržištu neki građani mijenjaju za alternativne načine grijanja. Zbog toga, ali i zbog izgubljenih kupaca u Europskoj uniji koji su prošle godine, zbog zabrane izvoza, pronašli nove dobavljače, našli su se u problemu proizvođači peleta.

Nije bilo tako davno kada su se građani rado odlučivali za grijanje na pelet zbog prihvatljivih cijena, međutim, sada je situacija sa peletom drugačija.

U kotlovnici Sarajlije Mehe Bašića, tone peleta koje Meho posjeduje zaliha su od prošle godine. Sada služe kao rezervni način grijanja jer se Meho već dvije godine grije na struju. Kaže, pelet nije isplativ, čak ni sa nižim cijenama u odnosu na prošlogodišnje.

"Nisam kupovao jer je pelet prošle godine bila tolika cijena da stvarno se to nije isplatilo. Ja sam se 90 posto grijnog perioda grijao na struju i duplo jeftinije je koštalo nego što bi koštala pelet...", kaže Meho za BHRT.

Video: Koliko je pelet isplativo sredstvo za grijanje?

I građani koje su anketirani spremni su za zimu, većina se griju na drva i struju.

Potražnja za peletom i ogrjevnim drvetom kako na domaćem tako i na stranom tržištu veoma je loša, zbog čega se neki proizvođači odlučuju i na obustavu proizvodnje.

"Kako sada bilježimo visoke temperature, nije još došlo do neke potrebe za grijanjem samim tim nema neke velike potražnje, to je i nas dovelo da radimo sa smanjenim kapacitetima", ističe menadžer poduzeća Drvosječa Muhamed Helać.

"Evo i neki od proizvođača koji su bili orijentirani na neke krajeve Italije, na jug Italije konkretno proizvođači iz Hercegovine imaju jako puno problema, nemaju nikakvih upita čak razmišljaju o obustavljanju proizvodnje", navodi Goran Ivanović iz Asocijacije certificiranih proizvođača peleta BiH.

U Sarajevu je prije dvije godine najavljena izgradnja tvornice peleta. Bivši ministar gospodarstva Županije Sarajevo Adnan Delić kazao je da se nada da će projekt koji je on započeo biti završen, jer bi mnogo značio za Sarajevo.

"Koliko znam provode se aktivnosti intenzivno na realizaciji tog projekta za koji smatram da je opravdan iz više razloga zato što će to doprinijeti unaprjeđenju naših šuma", stava je bivši resorni županijski ministar.

Proizvođači peleta apelirali su na sve one koji to nisu učinili da što prije nabave pelet, jer je moguće da će cijene tokom zime biti povećane, ali da to neće biti veliki udar na džepove građana. Istakli su da ne bi trebalo biti nestašice ovog energenta. Cijena peleta u Sarajevu trenutno iznosi od 500 do 520 KM po toni.

Kopirati
Drag cursor here to close