Blamaža

Koliko je bitno, toliko je hitno: Vlada će o požarima u Hercegovini pričati nekada kasnije

Vijesti / Flash | 20. 07. 2017. u 11:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požari u Hercegovini su hitno pitanje, ali će ga Vlada Federacije BiH razmatrati na nekoj od sljedećih sjednica, rekla je ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Inače, tri helikoptera Oružanih snaga BiH od jutros je angažirano na gašenju požara na planini Čvrsnici.

Zadaci Oružanih snaga BiH su da jednim helikopterom tipa MI8-MTV vrše izviđanje požarišta iz zraka kako bi se lokalnim vatrogasnim ekipama pomoglo da sagledaju situaciju i otkriju najkritičnija područja zahvaćena požarom, te da dostave vodu za gašenje požara sa zemlje pomoću protupožarnog vedra, kao i da sudjeluju u gašenju požara helikopterom i vedrom ako se stvore uvjeti za angažiranje iz zraka.

Dva helikoptera tipa UH-1H vrše prevoženje 100 vatrogasaca s pripadajućim sredstvima i tehnikom za gašenje požara sa zbornog mjesta Blidinje na mjesto iskrcavanja Crepulje - Čvrsnica.

Jutros se na nepristupačnom terenu opasno proširio požar u Poljicama iznad Gnojnica jugoistočno od Mostara, gdje su ugrožene kuće.

Tematska sjednica Vlade FBiH o požarima sutra u Sarajevu

Tematska sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana sutra u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici zaključila da održi tu tematsku sjednicu na kojoj će razmatrati informaciju o stanju na požarom obuhvaćenom prostoru u Federaciji BiH, do sada preduzetim mjerama i aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite s prijedlogom zaključaka.

Inače, Federalna uprava civilne zaštite kontinuirano prati stanje, koordinira i rukovodi akcijama gašenja požara, tamo gdje je to potrebno, i neposredno učestvuje s ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima u saniranju stanja na terenu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close