Dvojezične table

Koliko će dugo opstati ćirilica u Širokom Brijegu?

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 16:25 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku su završni radovi na drugom kružnom toku u Širokom Brijegu, točnije na magistralnoj cesti M6.1, a u četvrtak su postavljeni prometni znakovi i signalizacija, piše Jabuka.tv.

Upravo su na signalizaciji odnosno na putokazima osvanuli dvojezični natpisi na latinici i ćirilici. Prilikom postavljanja iste signalizacije na prvi kružni tok, ona je nedugo nakon postavljanja uklonjena. S obzirom da projekt rade Ceste Federacije BiH, njihova je inspekcija utvrdila da je ćirilica na prvom kružnom toku postavljena, a nakon njihovog odlaska ista je odmah uklonjena.

Sada smo uspjeli zabilježiti dvojezične putokaze na drugom kružnom toku, a uskoro ćemo vidjeti koliko dugo će opstati. Tako, uz latinični natpis, sada možete vidjeti i ćirilične natpise Širokog Brijega, Mostara, Posušja, Livna i Međugorja.

Prema članku 3 Pravilnika o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama u BiH, kojeg je u sklopu Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH donio ministar komunikacija i prometa BiH 2007. godine, navodi se da ”na prometnim znakovima natpisi se ispisuju latiničnim i ćiriličnim pismom, i to na način da natpisi budu ispisani prvo ćiriličnim pismom u Republici Srpskoj, a latiničnim pismom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine utvrđuje nadležno tijelo za pitanje prometa na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine”.

Ovakve table u Hercegovini nisu baš omiljene što potvrđuju i činjenice da su na skoro svim mjestima ćirilični natpisi prešarani ili je pak na tom mjestu ostavljeno samo prazno područje. Ista stvar je u Republici Srpskoj, no u ovom entitetu prešarani su latinični natpisi.

Pitanje je koliko će dugo opstati ćirilični natpisi u Širokom Brijegu.

Kopirati
Drag cursor here to close