Frustrirajuće iskustvo

Koliko brojeva okrenuti da vam netko da jednostavnu informaciju?

Poenta svega navedenog je da mi je zaista neshvatljivo da u ovim izvanrednim i kriznim okolnostima niti jedna od službi koje sam kontaktirala nije mogla dati ove jednostavne informacije...
Vijesti / Flash | 21. 04. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovim putem Vam se obraćam kako bih podijelila neugodno I krajnje frustrirajuće iskustvo s kojim sam se suočila danas kada sam od naših nadležnih službi pokušala dobiti informacije vezano za ulazak u državu državljana BiH koji dolaze iz inozemstva'', stoji u pismu upućenom portalu Bljesak.info.

Naime, autorica pisma, (podaci poznati redakciji) navodi kako se ''radi o članu njezine obitelji koji je u međunarodnoj diplomatskoj misiji'' u jednoj europskoj zemlji te je stjecajem okolnosti i trenutne globalne situacije, prinuđen privremeno doći natrag u BiH.

''Shodno tome, zanimalo me kakav je protokol postupanja od ulaska u zemlju, trijaže, upućivanja u karantenu/kućnu samoizolaciju i sl.

Ne želeći se voditi različitim, ponekad i oprečnim i dvosmislenim informacijama koje javnosti često nisu do kraja valjano i detaljno prezentirane, kontaktirala sam Upravu za civilnu zaštitu (121) gdje me je službenik polovično saslušao i rekao da se za ovo pitanje obratim službi Granične policije (033 755 330) obzirom da je ova procedura u njihovoj nadležnosti. Nakon što sam par puta bezuspješno pokušala dobiti nekoga na dani broj, pozvala sam drugi broj, generalni kontakt koji stoji na web stranici Granične policije BiH gdje je gospodin saslušao s više razumijevanja, ali opet bez dodatnih informacija kome bi se mogla obratiti niti tko je nadležan za ova pitanja. Predlagao je da nazovem Zavod za javno zdravstvo (što sam kasnije i učinila, bez ikakvog uspjeha), a u konačnici mi je dao broj podružnice Graničnog prijelaza Bijača (039 843 550), za više informacija s terena.

Gopodin s Graničnog prijelaza Bijača, iako susretljiv, nije raspolagao nikakvim korisnim ni relevantnim podacima: rekao je da ako se radi o državljanu BiH sa svim važećim dokumentima, on neće imati problema prilikom ulaska na teritorij BiH nakon čega će biti upućen u šatorsko naselje gdje će boraviti sve do dolaska odgovorne osobe za trijažu i pregled, doktora ili sanitarnog inspektora koji će dalje procjenom utvrditi da li je potrebno osobu uputiti u karantenu ili može ići u kućnu samoizolaciju (što znamo iz novih odredbi da ne dolazi u obzir, nego da se osobe koje ulaze u BiH upućuju isključivo u 28-dnevni karantenu u za to predviđenu lokaciju/objekat, ovisno o mjestu prebivališta) te da je time posao granične policije završen.

Za više informacija me je uputio na Sanitarnu službu ZHŽ (??), broj 039 834 088 gdje je gospođa koja se javila prije svega začudila zašto zovem njihovu službu obzirom da se radi o drugoj županiji, ali je na moje pitanje da li je karantena u za to namijenjenim izolatorijima obavezna ili ipak postoji mogućnost kućne izolacije, izričito potvrdila da je 28-dnevna karantena obavezna I da je bolje da se, ako ne treba, sada uopće dolazi u BiH. Za područje HNŽ je navela da je kao službeni izolatorij potvrđen kompleks u Rodoču.

Nakon toga sam kontaktirala Zavod za javno zdravstvo HNŽ samo kako bih pokušala saznati broj ili neki kontakt od kojega bih mogla dobiti provjerene validne informacije, ali je gospođa koja se javila nezainteresirano konstatirala da su oni samo Zavod i ne pružaju takve informacije niti uopće zna kome bih se trebala obratiti po ovom pitanju, pa najbolje da probam zovnuti Civilnu zaštitu, a da odluku o upućivanju u karantenu izdaju granični policajci.

Poenta svega navedenog je da mi je zaista neshvatljivo da u ovim izvanrednim i kriznim okolnostima niti jedna od službi koje sam kontaktirala nije mogla dati ove jednostavne informacije niti uopće znaju uputiti na nadležnu osobu ili nekoga tko bi ustvari mogao pomoći. Ovo, uz šokantne slike i novinarske reportaže o pojedinim izolatorijama u BiH i nehumanim uvjetima u kojima su ljudi prisiljeni boraviti, apsolutno ne ulijeva povjerenja i sigurno baca sumnju na idiličnu sliku o stanju u državi koje nam se putem press konferencija civilnih stožera svakodnevno prezentira'', navodi se u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close