Kordić i ostali:

Kolege na visokim položajima rješavaju veliki dio problema

U sudnici je pušten tajni snimak sastanka održanog 17. siječnja u hotelu Ero u Mostaru, na kojem sudjeluju optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić, te Angela Croce, prevodilac i Vlatka Puljić.
Vijesti / Flash | 01. 04. 2019. u 17:35 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužilaštvo BiH prezentiralo je video snimak sastanka na kojem nekadašnji zaposlenici u Službi za poslove sa strancima u Mostaru razgovaraju u preuzimanju upravljanja objektom u Međugorju.

U sudnici je pušten tajni snimak sastanka održanog 17. siječnja u hotelu Ero u Mostaru, na kojem sudjeluju optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić, te Angela Croce, prevodilac i Vlatka Puljić, prenosi BIRN. Kordić se na sastanku raspituje kada bi mogli ući u posjedi objekta, na šta mu Croce odgovara da ima problema jer treba da preregistrira djelatnost iz humanitarne u komercijalnu. Kordić i Kvesić je uvjeravaju da nije potrebno da to čini.

''Vi ostajete humanitarna organizacija. Imate pravo iznajmiti imovinu nekome. Interni ugovor se napravi… Sve je zakonito. Imate pravo raspolagati svojom imovinom'', objašnjava Kordić. Kvesić dodaje da se u ugovoru može navesti da će sredstva od zakupa iznajmljivanja dijela imovine privatnoj firmi ići u humanitarne svrhe. Sugovornici zaključuju da će odvjetnik vidjeti kako sve to zakonski regulirati.

Kordić i Kvesić su optuženi za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi. Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Na tajno snimljenom sastanku u ''Eri'' Kordić Croceovoj kao drugi vid suradnje nudi upućivanje viška gostiju u hotel ''Joy'', a Kvesić navodi da je agencija Vlatke Puljić imala 30.000 gostiju u Međugorju. Kordić navodi i da planira uložiti 20.000 eura za pripremu objekta i uređenje okoline, te da želi što prije preuzeti objekt, jer želi iskoristiti mašine koje u to vrijeme asfaltiraju puteve na tom području.

Croce procjenjuje da će to moći biti završeno do početka veljače.

Nakon odlaska Kordića i Kvesića, Puljićka objašnjava Kordićevoj da ima agenciju i da ima ''kolege na visokim položajima'', koji će ''nam rješavati veliki dio problema''. U toku razgovora se ispostavlja da su to Kordić i Kvesić, za koje navodi da su ''od riječi''. Puljićka navodi i da ima i rođaka u ministarstvu u Sarajevu. ''Ja kao firma imam sa svih strana zaštitu. Kako imam ja, imate i vi'', kaže Puljićka, koja je ranije osuđena na godinu zatvora na osnovu priznanja krivice.

Suđenje se nastavlja 8. travnja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close