Sve češća pojava

Koje su zakonske obveze vlasnika 'stana na dan'

Ovakav način izdavanja ili iznajmljivanja smještaja, već nekoliko godina zauzima značajno mjesto u BiH. Očekivano, potražnja je najveća tijekom novogodišnjih praznika.
Vijesti / Flash | 09. 01. 2023. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazak na putovanje iziskuje detaljan odabir smještaja. Sve češći odabir, osim hotelskog smještaja, je, kako piše N1, stan na dan. Primamljiv turistima, ali i stanodavcima u pogledu zarade. Međutim, ukoliko želite izdavati stan na dan, zakon nalaže obaveznu registraciju, što još mnogi izbjegavaju.

Ovakav način izdavanja ili iznajmljivanja smještaja, već nekoliko godina zauzima značajno mjesto u BiH. Očekivano, potražnja je najveća tijekom novogodišnjih praznika.

''Popunjenost smještaja hotelskih kapaciteta je bila 100 postotna. Ono što me raduje da je popunjenost apartmana i stanova na dan bila totalno rasprodana'', rekao je direktor Turističke zajednice KS Kenan Magoda.

Računica je jasna

Trend 'stan na dan' prelio se i na ostale dijelove Bosne i Hercegovine. Zbog čega se stanodavci odlučuju na ovaj način zarade? Računica je jasna.

Mjesečna kirija ovisno od veličine stana i lokacije, iznosi uglavnom od 300 do 500KM. Isti iznos se može zaraditi mnogo brže izdavanjem stana na dan, čija se cijena kreće najčešće od 50 do 70KM.

''Nije to toliko isplativo u principu osim ako je popunjen cijeli mjesec, a čisto sumnjam, rijetko kome da je popunjen cijeli mjesec, svaki dan. Češće renovira adaptira stan, zamjena namještaja, opremanja, onda ima troškove grijanja hlađenja ljeti, standardne komunalije koje, ako izdaje na mjesečnom nivou, ne plaća on nego zakupac'', rekao je Ranko Vukmanović, agent za nekretnine.

Zakonske obveze

No, osoba koja izdaje stan na dan ima i svoje zakonske obveze koje je neophodno ispuniti. Između ostalog, to podrazumijeva prijavu, registraciju, plaćanje taksi za svaki krevet.

''Ovdje bih navela primjer Banja Luke, gdje paušal za svaki krevet iznosi 30KM, osim u slučaju da se paušal odnosni na polovinu godine, i da je taj period od 1. srpnja do 31. prosinca, gdje je uplata za svaki krevet 15 KM'', rečeno je iz Turističke organizacije RS.

Ali zbog mogućnosti velike zarade, mnogima je primamljivije 'raditi na crno'. Za nadležne, težak zadatak bi bio i regulirati ovu oblast, a dodatno odmaže i napredak tehnologije.

''Vrlo je teško ovdje i preko inspekcijskih nadzora, pojačanih kontrola, ući u trag ovakvoj transakciji posebno ako se ista može primjenom modernih aplikacija, preko koncepta ekonomije dijeljenja, prebaciti na internet i koristiti se jednostavno moderna tehnologija kako bi se spojio onaj kome je potreban taj stan na jedan ili više dana i onaj koji renta stan'', rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Sveobuhvatni inspekcijski nadzor je jako teško izvodiv. Istovremeno, neprijavljeno izdavanje stana onemogućava i prikupljanje podataka o točnom broju turista u našoj državi.

Kopirati
Drag cursor here to close