HSP

Koja je prava stranka prava?

Vijesti / Flash | 10. 06. 2017. u 11:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ponukan brojnim pozivima članova i dužnosnika stranke, kao i pozivima simpatizera, novinara i sličnih, smatram potrebnim informirati članstvo, a i javnosti putem ovog priopćenja'', istaknuo je u otvorenom pismu predsjednik HSP BiH Stanko Primorac, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

''Zaista dobar zanatski primjer korištenja govornice u politici. Ovih dana se pojavio određen broj napisa na portalima i ostalim medijima kako je izabran novi predsjednik HSP-a.

Još se nije ni osušila tinta na aktu ili riješenju kojeg su dobili od nadležnih institucija novo-servirana ekipa "Hrstićevog HSP-a", u prvom medijskom predstavljanju, već nakom pozdrava nazočnima nisu nimalo oklijevali krenuti baviti se donedavnim stranačkim kolegama.

Dakle činjenica kako su u samom startu krenuli s već otrcanim floskulama upućene prema dojučerašnjim kolegama iz Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine dovoljno govori sama za sebe a i o njima samima, kao i o političkom kursu stare-nove stranke, koji ne obećava. Dakle provjereni dobri stari politički alat - ako nemaš što pametno kazati onda raspali po plitičkom neistomišljeniku koji ti stoji na putu i sigurno (ne)ćeš pogriješiti.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine trenutno jeste treća politička snaga u Hrvata BiH, ako ju mjerimo onim čime je jedino moguće matematički izmjeriti a to je broju osvojenih mandata na predhodnim lokalnim i općim izborima. Dakle Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine, na prošlim lokalnim izborima osvojila je 22 općinska mandata, jednoga načelnika, a na općim izborima parlamentarni smo u Posavskoj, Srednjobosanskoj, Hercegbosanskoj i u Zapadnohercegovačkoj županiji, a također smo parlamentarni na entitetskoj razini s 2 zastupnika u RS-u.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine ima ambicije graditi i razvijati stranku te se organizacijski i kadrovski isprofilirati, a potom što bolje pozicionirati u sljedećem razdoblju na političkoj pozornici BiH.

Ako u ovom smislu broja mandata izvagamo reformirani HSP kojem je na čelu, prema pisanju medija, donedavni predsjednik Mladeži Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, i prema istim navodima počasni predsjednik reformiranog HSP-a, poznati Zdravko Hrstić, lako ćemo zaključiti kako su na dnu ljestvice i da im predstoji nemoguća misija uspona u političkoj karijeri do brončane treće pozicije koju je i sam govornik poželio toj svojoj, ili čijoj već stranci.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine, i ja osobno s njom, odigrala je veliki broj političkih utakmica, izbornih ciklusa na svim razinama, stoga mogu potvrditi kako mi nikada nije bila želja niti je politički cilj stranke biti niti treći, niti drugi... samo prvi, i tako je i danas, kao što priliči pravašima i svjetonazorski i politički, i u svakom drugom pogledu. Pravaška politika može se provesti samo ako si u samom političkom vrhu, a ako nisi, onda k tome moraš stremiti.

Već sada možemo zaključiti, iz prvog medijskog predstavljanja ove još jedne u nizu pravaške stranke, koja će očito funkcionirati na spomenutim podvalama i pamfletima viđenim na nedavnom predstavljanju, uz pomoć uzurpiranih mandata drugih stranaka koje su, pojedinci predstavljeni kao dužnosnici nove stranke, predhodno osvojili na listama drugih stranaka, stranaka koje su im ukazale povjerenje, a oni se obvezali na odgovorno provođenje politike i obećanja datih u kampanji. Nema što, predstavljanje novog reformiranog Hrstićevog HSP-a odiše vjerodostojnošću, uvjerljivošću i pravaštvom...

Nadalje, ovo je barem sedma ili osma po redu pravaška stranaka kao novoosnovana, a evo ova reformirana, koja na svom prvom javnom istupu poziva na ujedinjenje, okrupnjavanje pravaša i pravaških stranaka i, dok to govori, u pravilu na papirima i osnivačkim aktima, još se nije osušio pečat novonastale pravaške stranke, bar na papiru ili u nazivu. Ovo je inače fenomen kod pravaša.

Mi članovi Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine poštujemo legalnost i zakonsku mogućnost registracije ili reformiranja još jedne stranke, ali isto tako očekujemo da svi oni, koji su na nedavnom predstavljanju nove političke stranke predstavljeni kao dužnosnici te stranke, a predhodno su bili članovi Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, podnesu ostavke na članstvo u Hrvatskoj stranci prava Bosne i Hercegovine, a od onih koji su nositelji mandata Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine svakako očekujemo kako će, u skladu sa svojim karakterom, moralnim i pravaškim načelima, vratiti mandate stranci kojoj ti mandati pripadaju.

U skladu s važećim zakonima, ta nova stranka je već, ili će biti legalan i zaseban politički subjekt i to jeste tako, nitko ne osporava. Oni imaju pravo biti što žele, no na predstavljanju stranke reformirani HSP između ostaloga kazao je: " za sada ne žele u HNS". Samo podsjećanja radi, željeli ili ne u HNS, trebali bi na bilo kojim izborima osvojiti najmanje jedan mandat na bilo kojoj razini u BiH, a ova stranka je posljednji put osvojila mandat 2002.god. Ni manje ni više - početkom ovoga stoljeća, prije 15 godina, pa, prema tome, osim što ne žele, i ne mogu biti članicom HNS-a.

No, kako svako zlo nije za zlo, činjenica kako ne žele ili ne mogu biti članicom HNS-a, biti će solidan vjetar u leđa političkom usponu prema nekim novim udruživanjima, platformama i slično.

Kako je u medijima navedeno Raguž je, na predstavljanju reformiranog HSP-a, posebno naglasio kako njegova stranaka nema nikakve veze s "Primorčevom" Hrvatskom strankom prava Bosne i Hercegovine. Ovdje i ja moram istaći da, ako je reformirani HSP Ragužev ili čiji već je, neka je, a Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je, do jučer bila jednako i Raguževa i Primorčeva, a danas jednako pripada meni, kao predsjedniku stranke, kao što jednako pripada svakom članu Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine koji poštuje naša načela i statut stranke.

Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine je već nekoliko godina aktivna članica Hrvatskog narodnog sabora, pogotovu u posljednjih pola godine i to će tako i ostati.

U donošenju odluke o ponovnom pristupanju Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Hrvatskom Nnarodnom saboru sudjelovali su i viđeni dužnosnici reformiranog HSP-a i to kao dužnosnici središnjih tijela stranke, koji su zdušno podržavali tu odluku, no očito se nešto promijenilo, što je za mnoge iznenađenje, no za mene nije jer ja točno znam kuda plovi ova barka.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine više nikada, bar ne dok sam ja predsjednik, neće koalirati na federalnoj ili državnoj razini, ako nema dovoljnog kapaciteta nadzirati procese odlučivanja tamo gdje je nužno, odnosno ako nema većine u domovima naroda gdje se odlučuje o nacionalnim pitanjima.

Hrvatsku stranku prava Bosne i Hercegovine više nikada nitko neće prevariti, iskoristiti, odbaciti, poniziti i dovesti skoro do potpunog rasula unutar stranke, kao sto nam je učinjeno 2011. 2012. godine. Isti oni koji sada ponovno pokušavaju reformirati platformu.

Uzmite ovo kao odgovor onima kojima nije potpuno jasno odkud reformiranje novog HSP-a koji je mirovao 15 godina, je li to oživljavanje mrtvaca ili reinkarnacija novih starih političkih projekata, dakle već viđeno...

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je već desetljećima prepoznatljiva politička snaga s jasnim političkim i nacionalnim ciljevima koje je sebi zacrtala na posljednjem Saboru održanom prošle godine. Jasan stav Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, kada su u pitanju politička borba za opstojnost Hrvata u BiH, kao najstarijeg naroda i politička borba za jednaka prava Hrvatskom narodu s ostalima u BiH.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine, svjesna političkog trenutka i svjesna činjenice kako se u BiH gaze osnovna prava čitavog jednog naroda - hrvatskog, od strane gotovo svih u BiH, pa i predstavnika značajnog dijela međunarodne, od strane tobožnjih demokrata, socijal demokrata, nevladinih centara, koji se godinama zalažu za prava manjina, ugroženih skupina i populacija, što je svakako u redu, ali nijemo promatraju ili čak pomažu različitim metodama gaziti i iseljavati čitavi jedan narod iz BiH - jasno, mislim na hrvatski narod.

Uzimajući u obzir ovo posljednje rečeno, i sve ono što se odnosi na nikada teža i pogubna vremena za Hrvate u BiH, Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine, svjesna težine političkog trenutka i vlastite odgovornosti, na nedavnim sjednicama najviših tijela stranke, na V sjednici Predsjedništva i na V sjednici Glavnoga stana, donijela je jasne i nedvosmislene odluke, da će svoje političke ciljeve i nacionalne ciljeve hrvatskog naroda, pokušati ostvariti političkim radom i djelovanjem kroz institucije Hrvatskog narodnog sabora, uz što bolju komunikaciju i suradnju s ostalim hrvatskim strankama a posebno s HDZ BiH.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine puno puta se nije slagala s mnogim stavovima HNS-a, naprosto i zbog činjenice da niz godina nije sudjelovala u radu istoga. Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je, nakon posljednjeg sabora HNS-a, uključila svoje predstavnike u sva radna tijela Glavnoga vijeća HNS-a, te, na taj način, doprinosi samom djelovanju, daje inicijative, nudi i predlaže rješenja, te smatramo kako je to način na koji se može najbolje popravljati opće stanje i u politici i u društvu. Naš je stav kako sve ozbiljne političke organizacije, kulturne, vjerske i sve druge društvene organizacije, trebaju nužno imati predstavnike u HNS-u.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine nije, niti će biti u funkciji niti jedne stranke, ni bilo čijeg stranačkog interesa i jednoumlja. Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine može se potpuno predati samo želji i volji vlastitog naroda i staviti njegov interes u vlastiti fokus, ispred svega drugoga, i stranačkog i osobnog, kako smo to već dosta puta i učinili kada je bilo najpotrebnije.

S trenutnim vodstvom, Predsjedništvom i Glavnim stanom, članstvom, moralom i voljom za rad, ponovno smo spremni na sve, kako bi ostvarili nacionalne interese hrvatskog korpusa, jer Hrvati Bosne i Hercegovine su jedini narod u srcu Europe u 21. stoljeću, koji nije slobodan.

Kroz ovo priopćenje posebno se obraćam dugogodišnjim članovima Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, dragovoljcima HOS-a, a i svima ostalim članovima i simpatizerima, neka Vas ne obeshrabre i ne pokolebaju, a posebno neka Vas ne zbune poruke onih koje jako dobro poznajemo.

Neka Vas ne obeshrabre i ne pokolebaju medijski natpisi i različita kidisanja na naše članstvo i dužnosnike, neka ne obeshrabre Vas, koji preko 20 godina njegujete pravašku ideju, čuvate i živite pravaštvo, nosite i razvijte Hrvatsku stranku prava Bosne i Hercegovine, sve ove godine, kroz sve nedaće kroz koje smo zajedno prošli.

Kao predsjednik Hrvatske Stranke Prava Bosne i Hercegovine uvjeren sam kako ćemo prebroditi i ovaj pokušaj razbijanja pravaša, potpuno svjestan težine političkog trenutka, svjestan važnosti političkih odluka koje je stranka donijela u posljednje vrijeme, te, itekako svjestan opasnosti ponavljanja pravaške grešku iz nedavne prošlosti 2011, 2012. godine.

Podcrtavam, imajte vjere u Hrvatsku stranku prava Bosne i Hercegovine i u sebe, ovaj put ne možemo pogriješiti.

Bog i Hrvati!'', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HSP BiH Stanko Primorac.

Kopirati
Drag cursor here to close