otvorena vrata kriminala

Koga Britanci najčešće trpaju u zatvore?

Vijesti / Flash | 22. 02. 2015. u 11:57 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski zatvorenici su preuzeli sami vrh ljestvice stranih državljana koji se nalaze u britanskim zatvorima, pokazuju šokantni podaci britanskog Ministarstva pravosuđa.

Kako se bliže izbori u Engleskoj, statistički podatci, koji obuhvaćaju razdoblje kada su podignuta ograničenja na rumunjske i bugarske imigranate početkom 2014. godine, će ponovno potaknuti raspravu o ‘otvorenim vratima’ EU imigrantima. Zabrinjavajuće brojke pokazuju da je u engleskim i velškim zatvorima, svaki osmi zatvorenik strani državljanin. Taj udio je udvostručen u posljednjih deset godina, u skladu sa masovnim priljevom imigranata iz Istočne Europe.

No, detaljnija podjela po nacionalnosti svih zatvorenika pokazuje da je proporcionalno daleko vjerojatnije da će Rumunji, Albanci i Litvanci biti pritvoreni nego Britanaci. Brojke pokazuju da je Rumunjima specijalnost krađa u organiziranim bandama, što dovodi do sumnje da je toliko hvaljeno EU načelo slobode kretanja zloupotrijebljeno od strane kriminalaca.

Rumunji sa najvećim šansama za zatvor

Philip Davies, jedan od stručnjaka koji je bio zadužen za ovu statistiku dobivene brojeke naziva 'zapanjujućim i neprihvatljivim ". Tablice, koji prate osobe zatvorene između listopada 2013. i ožujka 2014, prikazuju veliki slom zatvorenika porijeklom iz drugih zemalja. Također, pokazuju razlike među različitim nacionalnostima i vjerojatnosti da budu zatvorene u odnosu na broj onih državljana koji žive u Velikoj Britaniji.

Dok Poljaci, koji sa 617 tisuća broje najveći udio stranih državljana u Velikoj Britaniji, zauzimaju visoko prvo mjesto na tabeli, sa 573 zatvorenika u zatvoru, na drugo mjesto dolazi Rumunjska, sa 760 zatvorenika na broj od 126.000 stanovnika.


Znači da je za Rumunje šest puta veća mogućnost da će završiti u zatvoru u odnosu na Poljake, i osam puta vjerojatnije u odnosu na Britanace. Najveći dio onih koji su u zatvoru - 34168 od 39773 - su Britanci a samo mali broj stranih državljana biva uhićeno kršeći zakon.

Sve u svemu, najveće šanse za zatvor, sa popisa stranih državljana, imaju Vijetnamci i Albanci - s više od jedan posto odgovarajuće populacije u Velikoj Britaniji (10.000 i 11.000) zatvorenih u tom razdoblju.

Sloboda kretanja kriminalaca unutar EU

Prethodna studija Državnog ureda za reviziju, pokazujući popis top deset nacionalnosti stranih zatvorenika u razdoblju 2013-2014, stavlja Rumunjsku na četvrto mjesto, iza Poljske, Irske i Jamajke.

Rastući broj rumunjskih kriminalaca koji ulaze u britanski pravosudni sustav je dobiven od strane policije, gdje je jasno naznačeno da je oko 11.000 Rumunja uhićeno svake godine te pokazuje da su odgovorni za oko dva posto od ukupnih uhićenja - velika većina njih za krađe - iako Rumunji čine samo 0,2 posto opće populacije. Ovi podaci, dobiveni uz Zakon o slobodi informacija, pokazuju da u svakom području, Rumunji počine više kaznenih djela krađe nego bilo kojeg drugog zločina.

‘’Ovi podatci za sobom povlače tezu da sloboda kretanja ljudi u EU znači i slobodu kretanja kriminalaca unutar EU’’, poručuju iz policijske postaje Shipley, u West Yorkshiru.

'Mi nepotrebno otvaramo naše granice te tako dolazi i do povećanja onih koji počine zločin, ali i nepotrebnih žrtava zločina u Velikoj Britaniji. To je jedan od razloga zašto bi nam bilo bolje da smo izvan EU - kako bismo mogli kontrolirati ulaz i zaustaviti neke od tih zločinaca prije nego što uđu u zemlju. To je apsolutno zapanjujuće i financijski nas košta pravo bogatsvo, kako u vremenu potrebnom da ulovimo kriminalce, tako i u troškovima pritvora. To je potpuno neprihvatljivo’’, poručuju.

Poljaci ‘preferiraju’ nasilje, Rumunji seksualne prijestupe

z Odbora za imigraciju navode kako će ovakva statistika osnažiti aranžmane unutar EU-a za uklanjanje osuđenih kriminalaca u njihovim zemljama podrijetla, kao što je Vlada ranije predložila. Ovi podatci također pružaju uvid u vrste zločina koji preferiraju strani kriminalaci. Dok je Poljska na vrhu popisa za nasilje, sa 156 osoba u zatvoru zbog tih kaznenih djela, 18 Rumunja je u zatvoru zbog seksualnih prijestupa, ispred Pakistanaca i Poljaka.

Irski zatvorenici, petnaest njih, tako ‘preferiraju’ pljačke, dok su odmah iza njih, sa četrnaest pritvorenih, Rumunji i Somalijci. Rumunji predvode prvih pet u većini kategorija - u zločinima koji uključuju provale, krađe ,obmane te prijevare i krivotvorenja.

Drugi u kategorijama prijevara i krivotvorenja su nigerijske zatvorenici, koji su na sedmom mjestu na tablici svih počinjenih zločina. Za zločina pvezane s drogom, Vijetnamci su daleko ispred s 118 osuđenih, većinom optuženih za posjedovanje marihuane.

Kopirati
Drag cursor here to close