CCI

Kodeks ponašanja zastupnika: Nazivaju se lopovima, pričaju o privatnim životima

Vijesti / Flash | 25. 01. 2017. u 10:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nakon jednomjesečnog zimskog odmora trebali bi se uskoro vratiti u skupštinske fotelje.

Kolegiju entitetskog parlamenta sutra će odlučiti o datumu i dnevnom redu redovnog zasjedanja.

Planirano je i razmatranje teksta Kodeksa ponašanja zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, koji se već duže vrijeme usuglašava.

Tim dokumentom, koji bi trebalo da bude pripremljen i na osnovu iskustava drugih skupština, trebale bi biti definirane sankcije za nedolično ponašanje parlamentaraca.

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) su u izvještaju o monitoringu upozorili ranije da zastupnici, tijekom trajanja sjednica Narodne skupštine RS-a, kontinuirano krše Poslovnik, koji nalaže poštivanje dostojanstva parlamenta, koncentriranost na pitanja koja su na dnevnom redu, te obraćanje s uvažavanjem.

Taj dokument zabranjuje korištenje uvredljivih izraza, kao i iznošenje činjenica i ocjena koje se odnose na privatni život drugih osoba, zatim, dobacivanje, ometanje govornika ili ponašanje koje ugrožava slobodu govora.

''U suštini, zastupnici kontinuirano ne poštuju ove poslovničke odredbe i obraćanje jednih prema drugima je, kada govorimo i o vladajućim i parlamentarcima opozicije, daleko od obraćanja s uvažavanjem.

Nazivaju se lopovima, kriminalcima, pričaju o privatnim životima drugih zastupnika u svojim diskusijama, dobacuju jedni drugima dok netko službeno ima riječ i nalaze se svojim ponašanjem konstantno na ivici incidenta.

Također, veoma često, zastupnici svoje diskusije od 10 ili 20 minuta, osim u uvodnom izlaganju, svode na diskusiju koja nema veze s aktualnom točkom dnevnog reda i na taj način opstruiraju efikasnost u vlastitom radu, iznoseći često samo političke, ali ne i stručne primjedbe na određenu točku dnevnog reda, upozoravali su iz CCI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close