nacistička istraživanja

Kod nekadašnjeg nacističkog logora pronađene kosti

Vijesti / Flash | 02. 09. 2016. u 06:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području kampusa berlinskog sveučilišta gdje se nekad nalazilo mjesto na kojemu su zaposlenici instituta iz doba nacizma provodili rasne studije na žrtvama koncetracijskih logora, pronađene su ljudske kosti, rekao je u četvrtak glasnogovornik sveučilišta.

Arheolozi su iskopali "veću količinu" ljudskih ostataka na mjestu na kojemu se danas nalazi Institut antropologije Kaiser Wilhelm pri berlinskome sveučilištu te ih povezuju s istraživanjima što su ih ondje provodili nacisti.

Među ostacima su dijelovi lubanja, zubi i kosti koje su pripadale odraslima i djeci. Znanstvenici će ih analizirati kako bi se otkrio spol i dob preminulih, a rezultati će biti poznati krajem godine.

Tijekom Drugoga svjetskog rata, institut je redovito dobivao dijelove ljudskih tijela iz koncentracijskih logora kako bi se na njima obavljala istraživanja. Cilj im je bio dokazati nacističke rasne teorije koje bi opravdale provođenje nacističke politike.

Brojne ostatke koji su se u institutu upotrebljavali za istraživanja onamo je slao Josef Mengele, monstruozni nacistički liječnik koji je na zatvorenicima u koncentracijskome logoru u Auschwitzu obavljao smrtonosne eksperimente.

Nakon kapitulacije Njemačke 1945. većina materijala i dokumenata koji su korišteni u institutu uklonjena je ili uništena.

Današnje otkriće uslijedilo je dvije godine nakon što su građevinski radnici na istome mjestu već otkopali ljudske kosti koje su uništene, a da prije nije obavljeno istraživanje na njima, što je potaknulo javnu raspravu o tome tko je odgovoran za takav potez.

Kopirati
Drag cursor here to close