Stari 15 milijuna godina

Na granici uhvatili muškarca s vrijednim fosilima praslona porijeklom iz BiH

''Ovako nešto prvi puta u životu vidim, mada znamo da to postoji. Naime, radi se o fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti iz geološkog razdoblja srednjeg miocena, staroj oko 15 milijuna godina'', kaže kustos
Vijesti / Flash | 28. 04. 2021. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granična policija na graničnom prijelazu Stara Gradiška u večernjima satima 17. travnja u automobili slovenskih registarskih oznaka pronašla je okamenine stare oko 15 milijuna godina.

''Na granicu je osobnim automobilom iz BiH došao državljanin Slovenije (46) kod kojeg su u unutrašnjosti automobila policajci u suradnji s carinicima pronašli 82 komada okamenjenih predmeta. Prvim pregledom utvrđeno je da se radi o fosilima životinjskog podrijetla'', rekao je na Filip Valentić, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Stara Gradiška na konferenciji za medije.

 - Kod Gradiške uhvatili muškarca s vrijednim fosilima praslona porijeklom iz BiH

Policija je u pomoć pozvala struku, odazvao se Dražen Japundžić, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb, pišu 24 sata.

''Ovako nešto prvi puta u životu vidim, mada znamo da to postoji. Naime, radi se o fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti iz geološkog razdoblja srednjeg miocena, staroj oko 15 milijuna godina. Koliko za sada znamo fosili potječu s lokalitet Gračanica kod Bugojna (BiH) gdje se nalazi rudnik lignita. S obzirom da takve pronalaske uglavnom iskopavaju nestručni ljudi iz ovoga što je pronađeno na granici dalo bi se zaključiti da je riječ o praslonovima, također ima i nekoliko fosiliziranih vodozemaca iz tog doba, što je s našeg gledišta neprocjenjive vrijednosti'' rekao je Dražen Japundžić, kustos.

Po riječima policije daljnje krim istraživanje u svezi osujećenog pokušaja krijumčarenja se i dalje nastavlja s ciljem utvrđivanja gdje je su okamenine trebale završiti.

Policija iz Hrvatske kontaktirala je kolege iz BiH, a očekuje se uključivanje i relevantnih institucija dvije države koje će donijeti odluku o daljnjoj sudbini otkrivenih fosilnih okamenina.

Kopirati
Drag cursor here to close