Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom

Zakon diskriminira: Traži se povlačenje Prijedloga Zakona o roditelju njegovatelju

Prijedlog Zakona u suštini nije inkluzivan, iako se svi, bar verbalno, zalažemo za stvaranje inkluzivnog društva i uključivanje osoba s invaliditetom u sve društvene tokove.
Vijesti / Flash | 26. 07. 2021. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicije organizacija osoba s invaliditetom iz Tuzlanske, Hercegovačko-neretvanske županije i Kantona Sarajevo u skladu s dogovorima i razmjenom mišljenja o Prijedlogu Zakona o roditelju njegovatelju u FBIH, izrazile su nezadovoljstvo ovim Prijedlogom Zakona, te načinile zahtjev za njegovo povlačenje iz procedure namijenjen zastupnicima Parlamenta FBiH, premijeru FBiH i ministarstvu rada i socijalne politike FBiH.

''S obzirom na ionako težak položaj osoba s invaliditetom i značaj oblasti koju Zakon regulira, te na pogubne posljedice trenutno predloženih rješenja za osobe s invaliditetom i njihove obitelji, koalicije organizacija osoba s invaliditetom koje čine trideset organizacija osoba s invaliditetom, jednoglasno su se složile da je ovaj Prijedlog Zakona veoma nepovoljan i diskriminatoran za osobe s invaliditetom, te da je potrebno hitno reagirati. Zakon je na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBIH na sjednici zakazanoj za 27. srpanj'', priopćili su iz Koalicije organizacija osoba s invaliditetom.

Razmatrajući odredbe Prijedloga Zakona o roditelju njegovatelju u Federaciji Bosne i Hercegovine koalicije organizacija osoba s invaliditetom iz navedene tri županije zaključile su da je Prijedlog Zakona u suprotnosti s odredbama UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina ratificiala 2010. godine; te da je skraćeni postupak za usvajanje ovako važnog zakona neprihvatljiv jer se radi o Zakonu koji presudno utiče na status i položaj osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Obrazloženje:
Uspoređujući Prijedlog Zakona sa UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i drugim relevantnim dokumentima, a uzimajući u obzir iskustva iz zemalja u kojima je ovo pitanje regulirano, smatramo:
- Da se Prijedlogom Zakona uskraćuju različiti drugi vidovi podrške potrebni za nesmetano funkcioniranje, razvoj ili prevenciju invaliditeta;
- Da se dodjelom statusa roditelja njegovatelja, predloženim ovim Zakonom, onemogućava ispunjavanje drugih uloga porodice;
- Da se Prijedlogom Zakona ograničava pravo na obrazovanje osoba s invaliditetom, čime se krši član 24 Konvencije;
- Da se osobama s invaliditetom onemogućava kontrola i donošenje odluka vezanih za zadovoljavanje njihovih različitih potreba, član 19 Konvencije;
- Da su odredbe Prijedloga Zakona u suprotnosti s odredbama drugih zakona u BiH, a posebno sa Zakonom o zabrani diskriminacije;
- Da zbog značaja pitanja koja se Zakonom reguliraju treba osigurati široku javnu raspravu, a da ista nije omogućena organizacijama osoba s invaliditetom i drugim zainteresiranim stranama, čime se krše odredbe UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom a naročito član 4 Konvencije;
- Da se amandmanima koje je utvrdila Vlada Federacije BiH, što podrazumijeva oduzimanje poslovne sposobnosti s ciljem imenovanja staratelja, produbljuje diskriminacija i direktno se krši član 12 Konvencije.

''Prijedlog Zakona u suštini nije inkluzivan, iako se svi, bar verbalno, zalažemo za stvaranje inkluzivnog društva i uključivanje osoba s invaliditetom u sve društvene tokove. Zbog svega navedenog, ali i niza drugih razloga, vjerujemo da će zastupnici u Parlamentu FBiH, Vlada i nadležno Ministarstvo, imati razumijevanja i sukladno našem zahtjevu, Prijedlog Zakona o roditelju njegovatelju u FBiH, povući iz daljnje parlamentarne procedure'', priopćeno je iz Koalicije organizacija osoba s invaliditetom. 

Iz Koordinacije kažu kako su spremni da u izradi novog teksta Zakona daju svoj doprinos i zajedno nađu najbolja moguća rješenja, koja će omogućiti osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima dostojanstven život, a istovremeno neće nerazumno opteretiti proračune institucija vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close