Ljubav

Koalicija o cestama: Završiti sve za pet godina

Vijesti / Flash | 15. 09. 2016. u 10:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od resornih ministarstava tražit će se kvalitetni izvori financijskih sredstava da bi se sve završilo u sljedećih pet do šest godina, izjavio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka s koalicionim partnerima u Federaciji BiH - predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem - koji je održan danas u Sarajevu.

Izrazio je nadu da će vrlo brzo biti definirana svaka dionica koridora 5-C i brzih cesta te da će vratiti narušeni standardi u posljednjih deset godina.

''Jedan značajan segment se veže za akcizni proces, odnosno za dio fiskalizacije gdje kroz akcize moramo pomoći da se osigura dovoljno novca za izgradnju koridora 5-C i brzih cesta za koje je potrebno oko dvije milijarde KM'', rekao je Čović i pohvalio atmosferu na sastanku na kojem se "otvaraju vrata" kvalitetnoj suradnji i pokretanju investicijskih procesa u BiH.



Izvori financiranja su, dodao je Čović, svjetske financijske organizacije, investitori, ali i akcize.

''Akcizama ćemo prikupiti značaj dio sredstava i dinamika prikupljanja bi nam osigurala da u sljedećih šest godina sve završimo'', pojasnio je.

Procijenio je kako će u sljedećih mjesec dana otkloniti sva opterećenja koja se nalaze u federalnim parlamentima, a koja su plod nerazumijevanja pojedinih političkih opcija.

Govoreći o zakonu o igrama na sreću, Čović je kazao da je dugo šutio na optužbe da ima vezu s tvrtkama koje se time bave te da smatra da je potrebno primjenjivati europske standarde.

''Mislim da trebamo prepisati zakone od zemalja koje su vjerojatno mudrije od nas kada se radi o proračunu zemalja'', naglasio je.

Čović je podsjetio da je 1998. godine bio u sastavu Vlade FBiH te da su tada počeli razgovori o izgradnji koridora 5-C.

''Mi smo za 18 godina napravili 100 kilometara autoceste, a danas je preostali dio od 200 kilometara bio na dnevnom redu, što govori o dinamici našeg rada'', rekao je i dodao kako je njegov prioritet Hercegovina, jer do sada u tom dijelu BiH još nije ništa urađeno izuzev graničnog prijelaza.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je također naglasio da je sastanak dokaz da će se lideri stranaka prvi put u BiH, potpuno dinamično, koncentrirano i trajno baviti operativnim poslom i biti apsolutna potpora ministarstvima da bi se infrastrukturni radovi počeli graditi. Također je naglasio da će ovakvi sastanci biti redovno održavani. 

Kopirati
Drag cursor here to close