Treba se češće sastajati

Koalicija će rastjerati crne oblake izad BiH

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 15:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s koalicijskim partnerima (SDA, SBB, HDZ BiH), da bi se trebali češće sastajati jer postoji zajednička želja za prevazilaženje problema.

Postoji želja

Naveo je da su razmatrali odnose u Vijeću ministara BiH, kadrovska pitanja, izgradnju autoputa na Koridoru 5-C, trošarinama, pravilnik o lijekovima i druge teme, piše Fena.

"Postoji želja i spremnost da se problemi razilaze. U četvrtak idući tjedan je sastanak oko koridora 5C brzih cesta, i magistralnih puteva kroz BiH", istaknuo je.

Na pitanje novinara što očekuje nakon izbora, Izetbegović je kazao: "Očekujem da se stišaju bespotrebne tenzije i da se vratimo poboljšanju života građana u BiH".

Sljedećeg četvrtka, kaže Izetbegović, na sastanku će biti prisutni svi koji mogu utjecati na to da se brže grade ceste, koridori kroz FBiH, što znači direktori javnih poduzeća, ministri, predsjednici stranaka - da nijedan prostor ne ostane nedefinran", izjavio je Izetbegović.

"Danas smo vidjeli gdje je problem i gdje stvari treba usmjeriti. Kadrovski smo vidjeli gdje su problemi, i sve je upućeno na Vijeće ministara. Definirali smo problem pravnilnika o lijekovima, čekamo analizu koja se treba završiti u par dana. Mi galvaniziramo i ubrzavamo procese", dodaje Izetbegović.

Rastjerat će oblake

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović rekao je da su opredijeljeni da atmosferu koja postoji između te tri stranke prenesu i na ostale koje sudjeluju u vlasti na državnom nivou, kako bi u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH ubrzano radili na dinamiziranju europskog puta.

Naglasio je da će idući tjedan nastaviti razgovore kako bi izbjegli eventualne nesporazume i osjećaje da neko nekog izigrava, te da će do kraja godine, ako nastave ovim tempom, moći reći da su "rastjerali crne oblake iznad BiH".

Dragan Čović, piše N1, smatra da će HDZ dobiti sve načelnike u mjestima gdje su se kandidirali, te da su opterećeni predizbornom kampanjom kao i svi.

"Sve što smo loše radili je uglavnom ranije bilo zbog blage, a sada kao predizborne kampanje u punom kapacitetu", kaže Čović.

Dobra atmosfera

"Jedva čekam 3. rujan da se rasteretimo, da partnerstvo zaživi kao prava koalicija, jer ćemo se dogovarati o ključnim stvarima", pojasnio je.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ponovio je da je koalicija vrlo stabilna, ali da povremeno treba usuglasiti određena pitanja, te da su na današnjem i jučerašnjem sastanku i radili.

Dodao je da postoji dobra atmosfera i da su otvorili oko 50 vrlo ozbiljnih tema koje žele ubrzati, a sve se tiču europskog puta, ekonomskih reformi, te složnijeg rada u koaliciji.

Zaključeno je da narednog četvrtka bude održan novi sastanak o izgradnji autoputa na Koridoru 5-C i brzih cesta kroz Federaciju.

Kako piše N1, Radončić je istaknuo i da je aktualni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko zatekao kaos na svom radnom mjestu, te da su razna nadmudrivanja bila problem.

Nema preglasavanja

"Zbog kašnjenja digitalizacije smo izgubili 100 milijuna godišnje, zbog toga što ne kontroliramo vlastito nebo gubimo 28. Ova vlast želi taj novac vratiti građanima", istaknuo je lider SBB-a.

Novinare je zanimalo je li riješena kriza vlasti, i dokle smo došli sa Zakonom o igrama na sreću?

"Mislim da smo to riješili. To smo spominjali jučer. HDZ Smatra da ima boljih modela za Zakon o igrama na sreću, a mi mislimo da od listopada treba ići s boljim rješenjima. Nema više preglasavanja, jednostranih odluka i slično. Ono što se ne može dogovoriti na federalnoj vladi, doći će pred nas trojicu. Nadam se da će malo biti potrebe za tim", istaknuo je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close