Preustroj

Knaus: Dayton 2 nije moguć u BiH

Vijesti / Flash | 11. 03. 2014. u 08:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider nevladine organizacije "Inicijativa za europsku stabilnost" Gerald Knaus odbacio je prijedlog bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića za ustavnu prekompoziciju BiH, ističući da svojevrsni "Dayton dva" nije moguć u BiH.

"Rješenje o novoj organizaciji BiH u više multietničkih županija /regije nije provedivo", naveo je Knaus u analizi za nevladinu organizaciju "Inicijativa za europsku stabilnost".

Prema njegovoj ocjeni, takvo rješenje moralo bi da biti nametnuto svim stranama u BiH.

On smatra da u BiH nikada o tome neće biti postignut konsenzus, niti u inozemstvu postoji tijelo koje bi to provelo.

"Kako bi točno nova multietnička regija bili bolji od sadašnjih? De facto, to znači da bi se Sarajevska županija i regija Istočnog Sarajeva ujedinili. Ili Bijeljina pridodala Tuzli? Kako takvi potezi uopće stvaraju zemlju koja bolje funkcionira?", pita Knaus.

On ukazuje da bi novi unutrašnji sustav BiH značio ukidanje na stotine agencija i vlada, kao i otkaze za desetine tisuća državnih službenika koje bi, potom, ponovo trebalo zaposliti.

"U međuvremenu, ne bi bilo vremena i prilike da se radi na bilo kakvoj funkcionalnoj vlasti. Stagnacija bi bila potpuna", upozorava Knaus.

Osvrćući se na moguće sličnosti Ukrajine i BiH, Knaus u razgovoru za "Dnevni avaz" ističe da je veoma zabrinut događanjima u Ukrajini, mada je poprilično siguran da neće proći scenarij prekrajanja granica na Balkanu, posebno uz korištenje sile.

"Mi sada na primjeru Ukrajine i Krima vidimo dvije Europe. Jedna traži oštar odgovor i pristajanje uz Ukrajinu, druga čak smatra da Rusija ima pravo na zaštitu svoje interesne sfere", konstatirao je Knaus.

Kopirati
Drag cursor here to close