Validnost odluka

Klub Srba: Koji broj izaslanika u Domu naroda je validan za odlučivanje?

Vijesti / Flash | 17. 12. 2015. u 16:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz izaslaničkog Kluba Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta zatražili su da im se dostave rezultati glasovanja za sve akte i druge odluke donesene u aktulnom mandatu Doma.

Potom će od Ustavnog suda FBiH biti zatraženo da ocijeni jesu li akti koji su izglasani s manje od 30 ruku (28) u skladu s Ustavom ili ne, kazao je novinarima predsjedavajući srpskog izaslaničkog kluba Slaviša Šućur.

Pitanje potrebne većine za izglasavanje zakona i drugih akata, Klub Srba je problematizirao na početku današnje sjednice Doma naroda pošto se Ustavni sud FBiH nedavno izjasnio da ne može razmotriti jedan zahtjev ovog kluba za ocjenu vitalnog nacionalnog interesa.

Sud je kao razlog naveo da je taj zahtjev potpisalo deset izaslanika Srba umjesto najmanje 12 kao potrebna dvotrećinska većina od Ustavom propisanih 17 članova u Klubu Srba (kao i u klubovima ostala dva konstitutivna naroda).

Međutim, u aktualnom sazivu Doma naroda klub Srba je do danas brojčano nepopunjen, ima 13 članova (nedostaju četiri), jer nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH, nije bilo dovoljno Srba u županijskim skupštinama u Federaciji iz kojih se inače delegiraju članovi za Dom naroda.

Za Ustavni sud je, međutim, validan jedino broj od 17 izaslanika, zbog čega navedeni zahtjev Srba za ocjenu vitalnog nacionalnog interesa (povodom donošenja izmjena zakona o državnoj službi) nije ni razmotren jer ga je potpisalo deset Srba na osnovu računice da su to dvije trećine od njihovog sadašnjeg broja u Domu naroda.

Analogijom navedenog očitovanja Ustavnog suda, članovi srpskog kluba su na današnjoj sjednici Doma problematizirali i pitanje - koja je većina od cjelokupnog broja izaslanika potrebna, odnosno validna za donošenje zakona i drugih akata u Domu naroda. Mora li to obavezno biti najmanje 30 ruku, što je neophodno u slučaju kad je svaki izaslanički klub naroda brojčano popunjen ili može i s 28 glasova, kako je dosad više puta učinjeno logikom da je to dovoljna većina od sadašnjeg broja, 54 članova Doma naroda.

Izaslanici su inzistirali da se danas povodom njihovog pitanja očituje tajnik Doma Izmir Hadžiavdić, a on je, pozivajući se na odredbe Poslovnika, odgovorio da za odlučivanje treba prosta većina od ukupnog broja izaslanika kojima je verificiran mandat. ''Kako su u aktualnom sazivu mandati verificirani za 54 izaslanika, za odlučivanje je dovoljno 28'', zaključio je.

Dom naroda, prema Ustavu, treba imati ukupno 58 izaslanika - po 17 u klubovima sva tri konstitutivna naroda i još sedam u izaslaničkom klubu ostalih naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close