dom naroda

Klub Hrvata predložio rješenje za problem financiranja u Stocu

Vijesti / Flash | 29. 12. 2016. u 15:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju rješavanja problema financiranja u Stocu, Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH predložio je da se Zakon o proračunima FBiH uskladi sa Zakonom o načelima lokalne samouprave.

''To podrazumijeva da se članak 35. Zakona o proračunima u kojem stoji da odluku o privremenom financiranju donosi općinsko vijeće, uskladi sa člankom 18. Zakona o načelima lokalne samouprave, a u kojem stoji da ukoliko općinsko vijeće ne donose proračun do 31. prosinca tekuće godine automatski se primjenjuje privremeno financiranje'', izjavio je Feni izaslanik Hrvata Đuro Prkačin.

Također, člankom 58. Zakona o načelima lokalne samouprave je propisano da su Federacija BiH i županije dužne uskladiti svoje zakone sa navedenim zakonom.

Ovo rješenje podržao je predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur naglasivši da je osnovni princip da „život ne smije stati“.

''U Stocu imamo situaciju onakvu kakva jeste, ali to je obaveza nekih drugih institucija'', kazao je predsjednik Kluba ostalih Aner Žuljević.

Prkačin je poručio da u interesu funkcioniranja i opstanka jedinice lokalne samouprave mora doći u skorije vrijeme do usuglašavanja navedenih zakona, kao nužni preduvjet neophodan za život i funkcioniranje građana općine Stolac.

Vladi Federacije BiH bit će upućena ova inicijativa koja je inicirana tijekom razmatranja predložene dopune Zakona o proračunima FBiH, kojom se propisuje da proračun Grada Mostara za 2017. donosi gradonačelnik i njegov pomoćnik za financije jer Mostar već godinama nema novu vlast pošto se ne održavaju izbori. Izaslanici su usvojili navedenu dopunu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close