Otvoreno pismo OHR-u

Klub Bošnjaka u GV Mostara: Je li je OHR unaprijed pripremio političko rješenje za Mostar?

Vijesti / Flash | 11. 12. 2012. u 13:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Bošnjaka u Gradskome vijeću Mostara Uputio je otvoreno pismo međunarodnoj zajednici i Uredu visokoga predstavnika (OHR) u BiH, te od njih zatražio odgovore na pet pitanja vezanih uz Odlukom Ustavnog suda BiH o novom načinu glasovanja u Mostaru. Zašto OHR ne prihvaća Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara kao jedinog legitimnog predstavnika Bošnjaka Mostara?

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara i dalje inzistira na tome da se kao osnova za uređenje Mostara mora uvažiti i prijedlog Kluba Bošnjaka koji je uredno dostavljen OHR-u jer je već prihvaćen prijedlog Kluba Srba. Prijedlog Kluba Bošnjaka podržava Islamska zajednica Mostara, 40 udruženja građana i 20 000 potpisnika peticije.

Je li OHR unaprijed pripremio političko rješenje za Mostar?

OHR ne želi da razmatra principe novog uređenja Grada Mostara koje nudi Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću. OHR je svojim pismom vijećnicima o "zamrzavanju mandata" i svojim načinom vođenja razgovora o novoj organizaciji Grada Mostara pokazao svoju ranije pripremanu aktivnost, kojom se Bošnjaci u Mostaru trebaju skloniti sa političke scene.

Zašto je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH svojim pismom "zaledio" rad Predsjedniku Gradskog vijeća Grada Mostara kao Bošnjaku? Istovremeno, OHR je ostavio puni mandat gradonačelniku Mostara iz HDZ-a i glavnoj savjetnici Grada također iz HDZ-a, a oboje su izabrani dužnosnici ih reda gradskih vijećnika.

Tko će snositi odgovornost za izostanak donošenja proračuna Grada Mostara za 2013.? Iako je Gradsko vijeće započelo aktivnosti na donošenju proračuna za 2013. godinu, OHR je onemugućio rad Vijeća. OHR ovim činom preuzima odgovornost za sljedeću financijsku blokadu Mostara.

Zašto samo Hrvati traže izmjenu Statuta Grada Mostara? Preostala dva konstitutivna naroda (Bošnjaci i Srbi) nisu tražili nikakve izmjene Statuta. OHR, istovremeno, nije dozvolio Bošnjacima da postojeći Statut brane na Ustavnom sudu BiH. OHR također nije pokazao nikakav interes da "svoj" Statut zastupa na Sudu.

Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara iskreno se nada da će Ured visokog predstavnika u BiH moći argumentirano, vjerodstojno i ozbiljno odgovoriti na ova pitanja, čime bi se stvorili preduvjeti za rasplet trenutne političke krize.

U međuvremenu, Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara čvrsto je opredjeljen da nastavi sa zaštitom interesa Bošnjaka u Mostaru, bez obzira na sve diskvalifikacije njegovih zahtjeva od strane OHR-a i nekih ambasadora zemalja koje čine Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH, stoji u otvorenome pismu Kluba Bošnjaka u Gradskome vijeću Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close