Jezerina

Klizište kod Konjica: Ako voda probije zapreku, plimni val će ugroziti grad

Vijesti / Flash | 12. 02. 2015. u 10:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko bi voda probila stvorenu zapreku nastali klizanjem tla na području Jezerina u Općini Konjic, posljedice bi mogle biti katastrofalne upozorava federalna Uprava Civilne zaštite.

Naime, u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite nakon obilaska lokacije klizišta Jezerine navedeno je kako je klizanjem i obrušavanjem terena došlo do velikih pukotina i rascjepa u dužini od oko 500 metara, kao i vertikalnog pomjerana oko 700 metara s velikom količinom nanosa materijala i tendencijom daljnjeg pomjerana.

Utvrđeno je kako je na toj lokaciji došlo do naglog obrušavanja zemljišta čime je prekinuta komunikacija regionalnog puta Konjic - Lisičići.

Na toj lokaciji nalazi se veliki broj nadzemnih i podzemnih voda koje su formirale dvije manje stalne akumulacije, a ovim klizanjem tla formirana je još jedna akumulacija.

Na zapadnom dijelu klizišta došlo je do obrušavanja velike količine materijala koji je djelomično zatrpao rijeku Kraljušticu i na tom dijelu stvorio veliku akumulaciju vode u dužini od oko 200 metara.

Daljnjim zatrpavanjem korita rijeke došlo bi do rasta razine akumulacije i ugrožavanja okolnih stambenih objekata, kao i veoma zabrinjavajuće situacije ako voda probije stvorenu zapreku.

''Tada bi došlo do velikog izlijevanja vode u akumulaciju Jablaničkog jezera, te bi se stvorio plimni val koji bi mogao ugroziti objekte oko jezera, ali i grad Konjic, a posebno HE Jablanica'', navodi se u izvještaju.

Trenutno nema oštećenih objekata, ali u podnožju istočnog dijela nalazi se desetak objekata koji bi daljnjim klizanjem mogli doći u opasnost.

S obzirom na stanje terena, apelira se na detaljnu analizu i poduzimanje hitnih mjera koje bi spriječile neželjene posljedice.
 

Kopirati
Drag cursor here to close