Problemi s kišom

Kiša prouzročila brojne probleme u Bosni, obustavljena nastava u Novom Gradu

Vijesti / Flash | 12. 09. 2014. u 07:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Kostajnica zbog porasta vodostaja rijeke Une i izlijevanja bujičnih potoka i opasnosti od pojave klizišta sinoć je donio Odluku o proglašenju vanredne situacije na području općine Kostajnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Općine Kostajnica Aleksandar Pašić jutros je u izjavi za Anadolu Agency kazao da se situacija na području općine lagano smiruje, jer su se bujični potoci koji su tijekom jučerašnjeg dana poplavili određen broj naselja povukli u korita.

Dodao je da je zabrinjavajuća činjenica da vodostaj rijeke Une i dalje raste i to 10 centimetara po satu, zbog čega službe Civilne zaštite grade takozvane zečije nasipe uz Unu kako bi preduprijedili plavljenje objekata neposredno uz samu rijeku, navodi Anadolija.

Zbog porasta vodostaja Une jutros je obustavljena nastava u Novom Gradu, gdje je tijekom noći poplavljen određen broj stambenih i pomoćnih objekata, a Civilna zaštita imala je i intervencije na spašavanju starijih ljudi na tim područjima, priopćio je direktor Civilne zaštite RS Veselko Elez. Dodao je da je na području te općine Una porasla za jedan metar što je rezultiralo obustavom prometa na pojedinim regionalnim cestama na tom području.

I regija Grada Prijedora iza sebe je imala tešku noć, potvrdio je Radenko Petrić, šef jedinice za spašavanje službe Civilne zaštite grada Prijedora. Najavio je da su zbog pojave oborinskih voda noćas poplavljeni brojni stambeni i pomoćni objekti na poručju Urije i Čirkin Polja, te da vatrogasne ekipe još uvijek rade na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

Dodao je da vodostaj Sane, zbog kiše koja i dalje pada, još uvijek raste i da je svega 35 centimetara ispod kritične točke obrane od poplava. Zbog ciklona koji se premješta na jug BiH, za danas je izdat crveni meteoalarm za područje Hercegovine gdje su najavljene obilne padaline do 100 litara po metru kvadratnom, piše agencija Anadolija.

Vodene bujice uzrokovane obilnim kišnim padalinama pričinile su materijalnu štetu na području općine Cazin, u sjeverozapadom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje je poplavljeno više desetaka stambenih i poslovnih objekata, javlja Anadolu Agency (AA).

Intenzitet padalina je prema izvještaju Županijske uprave civilne zaštite Unsko-sanske županije, u protekla 24 sata pojačan, a na području općine Cazin poplavljeno je više desetaka stambenih i poslovnih objekata.

Šef službe za civilnu zaštitu općine Cazin Said Mujić istaknuo je kako je stanje u toj općini tijekom prethodne noći bilo teško, ali da je prestankom padalina situacija na terenu jutros nešto bolja.

Kopirati
Drag cursor here to close