Xinjiang

Kinezi muslimanima zabranili post

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineske vlasti zabranile su zaposlenicima javnih službi, studentima i djeci u većinski muslimanskoj regiji da poste tokom mjeseca ramazana, objavljeno je na državnim internetskim stranicama po početku svetog muslimanskog mjeseca.

Vladajuća Komunistička partija je službeno ateistička i godinama brani zaposlenicima u administraciji i maloljetnicima iz regije Xinjiang da poste.

U toj regiji živi više od 10 milijuna muslimana, pripadnika manjinske grupe Ujguri.

Također je naređeno da restorani moraju raditi.

Skoro su svakodnevni sukobi Ujgura i državnih snaga sigurnosti.

Službeni Peking okrivljuje pobunjenike za smrtonosno nasilje i pokušavanje dobivanja nezavisnosti Xinjianga, regije bogate resursima. Grupe za zaštitu ljudskih prava za ovakvo stanje krive vjerske i kulturalne restrikcije nametnute Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama u Kini.

Nekoliko državnih službi u Xinjiangu objavilo je na internetskim stranicama kako se brani post tokom ramazana, piše Al Jazeera.

Vjernici tijekom ovog mjeseca ne uzimaju hranu i piće od zore do sumraka.

"Članovi Partije, kadrovi, radnici javnih službi, studenti i maloljetnici ne smiju postiti tijekom ramazana niti sudjelovati u vjerskim aktivnostima. Tijekom mjeseca ramazana poslovi s hranom i pićem moraju raditi", navodi se na službenoj stranici grada Korla u središnjem Xinjiangu.

Kopirati
Drag cursor here to close