neidentificiranoj sili

Kinez osuđen na smrtnu kaznu zbog slanja 150.000 povjerljivih dokumenata

Vijesti / Flash | 19. 04. 2016. u 09:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski informatičar je osuđen na smrt zbog toga što je poslao više od 150.000 povjerljivih dokumenata jednoj neidentificiranoj stranoj sili, objavila je danas kineska državna televizija.

Rijetkost je u ovoj vrsti poslova da se objave detalji tako precizno kao u ovom slučaju, navodi Reuters.

Osuđeni Huang Yu je radio za vladinu službu zaduženu za vođenje tajnih dokumenata ali je dobio otkaz. Prema državnoj televiziji, postupajući u ljutnji, stupio je u kontakt s jednom 'stranom agencijom za špijunažu' da bi prodao dokumente koji su se odnosili na Kinesku komunističku stranku, vojsku i financijska pitanja. Transakcije su vremenom otkrivene, čovjek je izgubio pristup podacima ali je dobivao nove podatke preko posrednika, svoje supruge i njenog brata, također zaposlenika u administraciji.

Njegova česta putovanja u jugoistočnu Aziju i spektakularni porast njegovih prihoda su učinila da je postao sumnjiv i dovela do njegovog uhićenja 2011. godine.

Kineska televizija ne precizira gdje i kada je presuda izrečena. Ona čak ne kaže ni je li presuda izvršena. Sudska definicija državnih tajni je naročito opširna u Kini. Ona ide i do točnog datuma rođenja lidera zemlje, piše Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close