Neometani razgovori

Kina: Vodimo razgovore o vraćanju američkog drona

Vijesti / Flash | 19. 12. 2016. u 12:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Kine priopćilo je danas da kineska i američka vojska vode "neometane" razgovore o vraćanju podvodnog drona koji je brod kineske mornarice uzeo prošli tjedan iz Južnog kineskog mora, piše Fena.

Dron, čiji je službeni naziv 'podvodno vozilo bez ljudske posade', oduzet je u četvrtak iz voda u blizini obale Filipina, što je prva takva zapljena u novijoj povijesti, navodi Reuters.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nastavio je u subotu uvečer s napadima na Kinu putem Twittera, zbog zaplijenjenog američkog podvodnog drona i pored toga što je Pentagon s kineskim vojnim vlastima dogovorio njegovo vraćanje.

"Trebali bi reći Kini da ne želimo da nam vrate dron koji su ukrali - neka ga zadrže", napisao je Trump.

Pentagon je priopćio da su Sjedinjene Države u direktnom angažmanu s kineskim vlastima postigle sporazum o tome da im Kina vrati podvodni dron, priopćio je glasnogovornik Peter Cook.

"Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vrijeme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tijekom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rješenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga", priopćilo je ranije danas kinesko Ministarstvo obrane.

Navedeno je i da se Peking protivi američkom obavještajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obavještajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake.

Trump je ranije na Twitteru oštro reagirao na vijest o američkom podvodnom dronu koji je kineska mornarica zaplijenila u Južnom kineskom moru.

"Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama - iščupa ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana", twittovao je Trump.

Kineski vojni brod zaplijenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki oceanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile provjednu notu Kini uz zahtjev za vraćanje podvodnog drona, javio je Reuters, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika američkog Ministarstva obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close