Vojna parada

Kijev proslavlja Dan nezavisnosti; Porošenko optužuje Rusiju

Vijesti / Flash | 24. 08. 2015. u 11:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće ukrajinskih vojnika marširalo je u ponedjeljak centrom Kijeva na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, a predsjednik Petro Porošenko iskoristio je tu priliku da optuži Rusiju da je poslala tri vojna konvoja na područje pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Na paradi u Kijevu su vojnici bili opremljeni puškama, ali za razliku od prošle godine u ovogodišnjoj paradi ne sudjeluju moćnije vrste oružja, prenijela je agencija AP.

Sukob na istoku Ukrajine, u kojem je od izbijanja u aprilu 2014. do sada poginulo više od 6.800 ljudi, intenzivirao se protekle sedmice, kada je samo tokom jednog dana život izgubilo devet civila i vojnika.

Porošenko je u govoru na paradi najavio da će vlada nastaviti povećavati broj vojnika kako bi se oduprla napadima proruskih snaga i optužio službenu Moskvu za novo slanje opreme proruskim snagama.

''Samo ovoga tjedna su tri velika vojna konvoja prešla našu granicu i krenula ka Lugansku, Donjecku i Debaljcevu'', istaknuo je predsjednik Ukrajine.

On je optužio službenu Moskvu da je proruskim snagama poslala ukupno 500 tenkova, 400 raketnih sustava i do 950 vojnih vozila, iako nije naveo u kojem vremenskom razdoblju je realizirana ta isporuka.

Ukrajina danas slavi 24. godišnjicu sticanja nezavisnosti od Sovjetskog saveza, a Porošenko je povodom toga rekao: ''Rat za nezavisnost se nastavlja, a pobjedu možemo odnijeti samo ako kombiniramo naše defanzivne napore, diplomatski talent, političku odgovornost i čelični otpor.

Mirovni sporazum postignut u veljači u Minsku obje strane u sukobu prekršile su mnogo puta, podsjeća AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close