Uspostava primirja

Kerry i Lavrov dogovorili dodatne parametre za prekid vatre u Siriji

Vijesti / Flash | 21. 02. 2016. u 19:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da je postignut načelni dogovor o uspostavi primirja u Siriji, javlja Agencija Anadolija.

Kerry boravi u službenoj posjeti Ammanu, gdje se sastao sa jordanskim kolegom Nasirom Jevdom, a nakon sastanka je izjavio da je nemoguće okončanje sirijske krize sve dok je na vlasti u toj zemlji Bashar al-Assad.

"Mnogo puta sam kazao da rat u Siriji ne može biti okončan sve dok je na vlasti predsjednik Assad. U Siriji je moguć prekid vatre. Mir je uvijek bolji od nastavka rata, a političko rješenje krize je uvijek bolje od vojnog rješenja“, poručio je Kerry.

Ističući da se prioritetno mora voditi politika u smjeru rješenja humanitarne krize u Siriji, Kerry je kazao da trenutno 13 milijuna Sirijaca, uključujući šest milijuna djece treba hitnu pomoć. Dodao je da je sirijski režim najodgovorniji za aktualnu izbjegličku krizu u svijetu.

Podsjetivši da je jutros telefonom razgovarao i sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, Kerry je kazao da su postigli suglasnost o neophodnosti što skorije uspostave primirja u Siriji i da su postigli načelni dogovor o tome.

Kerry se danas u Ammanu sastao i sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, a u poslijepodnevnim satima se očekuje njegov susret i sa jordanskim kraljem Abdullahom u Akabeu.

Kopirati
Drag cursor here to close