Nije dobro

Ker-Lindsay: Oprezno sa Vučićevim utjecajem na Dodika

Vijesti / Flash | 04. 10. 2016. u 06:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije dobro imati situacije u kojima stalno tražite od srpskog - ili bilo kog drugog premijera u konfliktima negdje drugdje - da intervenira, izjavio je za Radio Slobodna Europa James Ker-Lindsay, ekspert za jugoistočnu Europu i istraživač na Londonskoj školi ekonomije.

Ker-Lindsay je upitan je li srpski premijer Aleksandar Vučic´ mogao učiniti više kako bi odvratio lidera Republike Srpske Milorada Dodika od raspisivanja referenduma o Danu RS.

''Promatrao sam neke druge krize i smatram da nije dobro da dužnosnici vrše pritisak na svoje sunarodnjake u drugim državama, da urade ili ne urade ovo ili ono'', kazao je Ker-Lindsay.

Po njegovim riječima, to se odnosi, recimo, i na grčke lidere kad su u pitanju ciparski Grci, kao i, primjerice, na političare Albanije kad je riječ o kosovskim Albancima.

''Siguran sam da premijer Rama ne bi želio da se od njega očekuje da konstantno vrši pritisak na Prištinu, da učini nešto što međunarodna zajednica želi. To, pored ostalog, nije dobro i zato što takva očekivanja erodiraju poziciju tih lidera u njihovim vlastitim zemljama, dok jačaju položaj nacionalista koji ih napadaju. Dakle, to je instrument koji se treba koristiti veoma, veoma oprezno'', rekao je Ker-Lindsay za Slobodnu Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close