Zapelo

Kebo ne da potpis za Budimirov nepotizam na račun Bošnjaka

Vijesti / Flash | 11. 06. 2014. u 07:49 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo odbio je dati suglasnost na Prijedlog odluke o imenovanju članova Povjerenstva za vrijednosne papire, a koju mu je uputio predsjednik FBiH Živko Budimir.

U odgovoru Budimiru Kebo navodi kako je prisiljen na ovakav stav samo zbog činjenice da je za predsjednika i člana ove važne institucije predložio Denisa Prcića.

''Iako sam Vam, u nekoliko razgovora ranije, kazao i obrazložio svoje razloge, učinit ću to ovaj put i pismenim putem. Jasnog sam i eksplicitnog stava da gospodin Prcić ne zadovoljava etičke kriterije za člana Povjerenstva što je poznato i u javnosti. Ovom dodajem i činjenicu da se imenovanja ne smiju raditi na principu nepotizma'', napisao je Kebo Budimiru.

Po njegovim riječima, šokantna je i činjenica da Budimir po drugi put, i pored obveze, ne poštuje nacionalnu strukturu u sastavu Povjerenstva.

''Bošnjake kao najbrojniji konstitutivni narod ste derogirali i pri imenovanju sudaca Ustavnog suda FBiH. Isto činite i s Povjerenstvom za vrijednosne papire gdje u Vašem prijedlogu imamo samo jednog Bošnjaka, a to je Adnan Zukić. Stoga, kao potpredsjednik Federacije BiH, iz reda bošnjačkog naroda odbijam Vam dati suglasnost na Vaš prijedlog odluke u sastavu: Denis Prcić, Matej Živković, Leon Begić, Adnan Zukić i Milorad Rajlić'', napisao je Kebo i naglasio kako je odlučan u ovom mandatu dati doprinos u imenovanju ove Komisije nakon što se djelomično izmijeni njezin sastav.

''Vašim čvrstim zalaganjem za Prcića Vi opstruirate našu obvezu da imenujemo ovo Povjerenstvo. Vaš kandidat Prcić je pod više kaznenih prijava, kako profesionalnih tako i privatnih i ne zadovoljava kriterije za moju suglasnost. Ukoliko se iz Vama poznatih razloga konzistentno zalažete za njega i time onemogućavate formiranje Povjerenstva, onda Parlamentu FBiH, ostalim relevantnim institucijama i javnosti objasnite svoje razloge. Također, iste informirajte o postupcima i stavovima potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića u ovom postupku'', naveo je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo.

Inače, natječaj za izbor novih članova Povjerenstva za vrijednosne papire Federacije BiH raspisan sredinom listopada prošle godine, još uvijek nije postignut politički dogovor koji će, od ukupno 33 prijavljena kandidata, biti odabrani.

Budimir favorizira Prcića, predsjednika Upravnog odbora Američkog univerziteta, protiv kojeg su nedavno kaznenu prijavu podnijeli predstavnici Federalne direkcije za namjensku industriju, zbog pokušaja iznude.

Posao spomenutog povjerenstva je nadzor nad financijskim tržištem u BiH, a zbog isteka mandata aktualnom sazivu mjesecima je bilo blokirano funkcioniranje tržišta vrijednosnih papira u BiH.

Na ovu dužnost prijavilo se još zvučnih imena. Među imenima kandidata je i ime Kemala Čauševića, bivšeg direktora UNOBiH, kojem je blokirana imovina zbog istrage koju je pokrenulo Tužiteljstvo BiH.

Među kandidatima je i Huso Sarić, nekadašnji direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kojem je Središnje izborno povjerenstvo BiH 2011. izreklo kaznu zabrane kandidiranja na bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nositelja izvršne dužnosti ili savjetnika do 2015. godine, zbog sukoba interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close