Borba protiv korupcije

Kebo će tražiti preispitivanje ustavnosti seta antikoruptivnih zakona

Vijesti / Flash | 14. 05. 2014. u 11:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo odlučio je da u Ustavnom sudu FBiH zatraži ocjenu ustavnosti seta antikoruptivnih zakona, koji je odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

''Ova odluka proistekla je iz ranijeg stava potpredsjednika Kebe da za stupanje na snagu zakona koji reguliraju bitan segment pravosuđa i borbe protiv korupcije generalno, moraju biti ispoštovani osnovni preduvjeti'', navodi se u priopćenju iz njegovog kabineta.

Kebo smatra da je nužno pričekati završetak strukturalnog dijaloga koji je u tijeku i zaključke koji će iz njega proisteći.

''Prije stupanja na snagu seta spomenutih zakona, uključiti u iste zaključke i sugestije strukturalnog dijaloga o pravosuđu'', navodi se u priopćenju i dodaje da potpredsjednik Kebo poštuje i uvažava mišljenja struke, odnosno, sudova, tužiteljstava i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća čiji predstavnici daju primjedbe na postojeći set zakona.

Kebo izričito smatra da pravosuđe mora biti nezavisno i da mu je nužno osigurati dovoljan broj tužitelja i sudija da bi njihov rad bio profesionalan, efikasan, bez pritisaka političkih struktura.

Na kraju priopćenja se navodi da je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo odlučio zatražiti ocjenu ustavnosti na set antikoruptivnih zakona da bi, u skladu sa svojom odgovornošću, znao da li su oni u skladu s Ustavom FBiH, a time, u praksi i provodivi.

Kopirati
Drag cursor here to close