ratna retorika

Kazneni postupak protiv Šešelja zbog paljenja zastave

Vijesti / Flash | 01. 04. 2015. u 16:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više javno tužiteljstvo u Beogradu pokrenulo je u srijedu kazneni postupak protiv haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nakon što je ranije tijekom dana zapalio hrvatsku zastavu ispred beogradske Palače pravde, a vođa radikala poručio je da ga ta vijest raduje jer pokazuje da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić "izgubio glavu" i "ne zna što radi".

U priopćenju Višeg javnog tužiteljstva navodi se samo da je pokrenut kazneni postupak "protiv Vojislava Šešelja i drugih osoba" zbog paljenja zastave Republike Hrvatske, pri čemu drugi sudionici nisu navedeni.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb, priopćeno je u srijedu iz MVEP-a u povodu izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

"Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", navodi se u priopćenju ministarstva.

"U takvim okolnostima svi političari imaju zadaću smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno. Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je i jedan od preduvjeta za uspjeh Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju.

MVEP naglašava kako, u tom kontekstu, današnje izjave visokog srbijanskog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina "smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim".

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pozvao je u srijedu hrvatskog premijera Zorana Milanović da "ne govori protiv Srbije" nego da "prevlada svoju taštinu" i dođe u Beograd kazati sve što misli o Srbima i Srbiji. Milanović je u utorak, komentirajući zahtjev za Šešeljevim povratkom u Haag, rekao da njegovo izručenje neće destabilizirati ni Hrvatsku ni regiju te da će njime Srbija pokazati je li prava demokratska država.

Kopirati
Drag cursor here to close