napuhali broj vjernika

Katolička crkva osumnjičena za prijevaru vrijednu šest milijuna eura

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 17:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveška policija je u četvrtak pretresla prostorije norveške Katoličke crkve osumnjičene da je napuhala broj svojih vjernika kako bi prevarom dobila skoro šest milijuna eura. U Norveškoj, pretežno protestantskoj zemlji, država financira razne vjeroispovijesti prema broju njihovih vjernika.

Biskup iz Osla i financijski dužnosnik biskupije također su osumnjičeni u ovom slučaju i istražitelji su ih saslušali, izjavila je za AFP Kristin Rusdal, pravnica u policiji u Oslu. Biskupija grada Osla, koja upravlja registrima Katoličke crkve u ovoj skandinavskoj zemlji, osumnjičena je da je po svojoj volji dodala listi vjernika tisuće imigranata čija je imena našla u imeniku.

Ovakva praksa je omogućila norveškoj Katoličkoj crkvi da poveća broj vjernika na 65.000 i dobije 50 milijuna kruna (više od 5,8 milijuna eura) od 2010. do 2014. godine, kazala je Rusdal.

''Nikada nismo namjeravali učiniti nešto nelegalno'', izjavio je u utorak biskup iz Osla Bernt Eidsvig za novine Dagbladet.

''Namjeravali smo registrirati katolike koji dolaze živjeti u Norveškoj. To je ogroman posao koji je djelomično loše urađen'', ocijenio je on. Policija istražuje nakon što je prošlog tjedna jedan bivši zaposlenik Crkve predao tužbu.

Kopirati
Drag cursor here to close