Spaljeno do zemlje

Katastrofa: Ovako izgleda Hutovo blato dan poslije požara

Strašan gubitak će se osjetiti na broju raznolikosti vrsta ptica.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2017. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki požar opustošio je Park prirode Hutovo blato u čapljinskoj općini i uništio veliki dio ovog parka prirode, kao i biljni i životinjski svijet ovoga parka.

Nagađa se da je požar podmetnut, a o motivima počinitelja te reakcijama nadležnih još uvijek se samo nagađa. Čapljinci su ogorčeni, a pojedini su za Bljesak.info, uz želju da ostanu anonimni, rekli kako se zna tko je ovo učinio.

''Sve se zna, samo što nitko neće ništa da učini. Ovo su uradili isti oni što su zapalili Hutovo blato prije šest godina'', rekao je našem reporteru jedan od mještana koji žive u blizini Hutova blata.

Ornitološko društvo "Naše ptice" izdalo je priopćenje u kojem se vlasti pozivaju na hitnu reakciju povodom uništenja Hutova blata.

"U strašnom požaru stradala je gotovo sva močvarna vegetacija i znatan broj ptica koje su se zatekle u njoj, stoga pozivamo na odgovornost ministarstva za okoliš HNŽ, Federacije BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zbog dugoročnog zatvaranja očiju nad katastrofalnim stanjem rukovođenja ovim područjem", stoji u priopćenju.

Navodi se i da je posljednji požar tek jedan od njih desetak u posljednjih nekoliko godina, a iz ovoga društva dodaju da je javna tajna kako su pojedini požari podmetnuti radi prikrivanja drugih protuzakonitih radnji, te da šteta na Parku prirode nikada nije izmirena.

Strašan gubitak će se osjetiti na broju raznolikosti vrsta ptica, sve će biti utvrđeno brojanjem na jesen i na zimu.

Inače, Hutovo blato je ptičji rezervat i park prirode na jugu Bosne i Hercegovine, sedam kilometara od Čapljine. Površina parka iznosi 7411 ha, a nalazi se na području općina Čapljina i Stolac. Hutovo blato je depresija koju vapnenački greben Ostrovo dijeli na Gornje Hutovo blato (s Deranskim blatom) i Donje Hutovo blato sa Svitavskim blatom. Hutovo blato je dom 240 vrsta ptica močvarica, 24 vrste riba i jegulje

Kopirati
Drag cursor here to close