Katalonski parlament proglasio nezavisnost

Uskoro bi španjolski parlament u Madridu trebao odobriti izvanredne mjere u cilju sprečavanja odcjepljenja.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2017. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonski parlament glasovao je za nezavisnost od Španjolske.

Parlament u Barceloni odobrio je rezoluciju za pokretanje nove republike neovisne od Španjolske, a zastupnici su zapjevali katalonsku himnu. Oporbene stranke bojkotirale su tajno glasovanje.

Rezultati glasovanja: 70 glasova za nezavisnost, 10 protiv. Narodnjaci i socijalisti napustili su parlament.

Katalonska vladajuća koalicija "Zajedno za Da" i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su zastupnicima pokretanje uspostave samostalne republike na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zalažu za cjelovitost Španjolske - Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani - napustili su prostoriju u znak prosvjeda. Njihovi prijedlozi prethodno nisu prošli glasovanje.

Nakon toga se prišlo glasovanju te je 70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike. Deset zastupnika je bilo protiv, a dvoje neopredijeljeno.

Dok je predsjednica katalonskog parlamenta čitala rezultate glasovanja, pri svakom pročitanom "Da" ispred parlamenta bi se zaorio uzvik oduševljenja tisuća okupljenih ljudi koji su uživo pratili glasovanje. U masi su vijorile katalonske zastave, a među njima su bile istaknute i zastave Baskije, pokrajine na sjeveru gdje također postoji težnja za osamostaljenjem.

Oduševljenje se prolomilo ispred parlamenta a zastupnici koji su izglasali nezavisnost zapjevali su unutra katalonsku himnu. Priključili su im se okupljeni građani ispred parlamenta. "Živjela Katalonija", povikali su na kraju.

Uskoro bi španjolski parlament u Madridu trebao odobriti izvanredne mjere u cilju sprečavanja odcjepljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close