Nezavisnost

Katalonija opet traži referendum

Vijesti / Flash | 12. 09. 2016. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik sjeveroistočne pokrajine Katalonije Carles Puigdemont, koji je u nedjelju na ulicama Barcelone predvodio masovnu proslavu katalonskog nacionalnog dana, rekao je kako će 28. rujna poslati u Madrid prijedlog za organiziranje referenduma o nezavisnosti, piše Hina.

"Ili će se priznati onoga što se događa u Kataloniji ili će situacija u Španjolskoj ostati blokirana", izjavio je Puigdemont. "Toliko puta smo već inzistirali da nam dopuste ono što je učinjenou Škotskoj, no pokazali su da nisu spremni razgovarati o tome", istaknuo je.

U nedjelju su stotine tisuća građana Katalonije izašle na ulice slaveći nacionalni dan i noseći zastave koje simboliziraju nezavisnost.

Španjolska vlada još ranije je odbila mogućnost referenduma ističući kako je on u suprotnosti sa španjolskim ustavom. U rujnu 2014. u Škotskoj je organiziran referendum o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva, no izglasan je ostanak u zajedničkoj državi.

"Ponovno ističem da je ovo proces koji mora biti dogovoren sa španjolskom vladom", rekao je Puigdemont.

Stranke koje se zalažu za stvaranje samostalne republike Katalonije pobijedile su na regionalnim izborima 27. rujna 2015., a regionalna vlada u Barceloni najavila je kako je tada počelo razdruzivanje od Španjolske u roku od 18 mjeseci.

Španjolska je u političkoj blokadi nakon što na izborima u prosincu i lipnju niti jedna stranka nije dobila dovoljno glasova za samostalno sastavljanje vlade. Španjolci bi mogli u prosincu na nove, treće izbore u manje od godinu dana, budući da se ne nazire dogovor o koalicijskoj vladi.

Narodna stranka desnog centra (Partido Popular), koja vlada od 2011. i koja je oba puta dobila najviše glasova, ne želi niti čuti za referendum u Kataloniji. Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), druga po broju glasova, također odbija glasovanje o nezavisnosti.

Katalonska vlada najavila je formiranje vlastitih institucija koje bi trebale zaživjeti tijekom 2017. godine.

Ljevičarska separatistička stranka CUP u Kataloniji, bez čije podrške koalicija za nezavisnost 'Zajedno Za' ne bi imala dovoljno glasova za formiranje vlade, uložila je u lipnju veto na donošenje katalonskog proračuna. Antikapitasticki CUP protivi se mjerama stednje.

U nedjelju su i 'Zajedno Za' i CUP izašli na ulice pokazavši da im je zajednički cilj stvaranje nove države.

Diada ili katalonski nacionalni dan slavi se svake godine 11.rujna i njime se obilježava pad Barcelone 1714. godine u ratu za španjolsko naslijeđe između obitelji Bourbon i Habsburg.

Pobjednička obitelj Bourbon i danas je na prijestolju kraljevine Španjolske, a Katalonci tvrde da su se prije 302 godine u tom ratu borili za samostalnost.

Proslava je ove godine održana pod parolom "a punt", odnosno 'trenutak' što je aluzija na trenutak do nezavisnosti.

Stranke koje se protive otcjepljenju napominju kako su "separatisti prisvojili proslavu za sebe".

Kopirati
Drag cursor here to close