Ustavni sud

Kata Šarić će ipak morati napustiti stan

Vijesti / Flash | 06. 06. 2016. u 07:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kata Šarić morat će napustiti svoj stan u Vukovarskoj ulici u Mostaru, odlučio je Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Naime, Ustavni sud je odlučio da je apelacija Kate Šarić neutemeljena, te da nije prekršeno njezino pravo na dom i imovinu.

''Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje prava na imovinu iz članka II/3.k Ustava BiH i članaka 1. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju kada je miješanje u apelantičino pravo na imovinu bilo u skladu sa zakonom, radi postizanja legitimnog cilja u javnom interesu, kojim je uspostavljena pravničina ravnoteža između zahtjeva od općeg ili javnog interesa i zahtjeva da se zaštiti pravo pojedinca na imovinu. Ustavni sud zaključuje da osporenim odlukama nije povrijeđeno apelantičino pravo na dom garantirano II/3.f Ustava BiH i članom 8. Europske konvencije jer je do miješanja u to pravo došlo donošenjem rješenja o određivanju izvršena protiv kojeg apelantica nije iscrpila mogućnost izjavljivanja efektivnih pravnih lijekova'', zaključio je Ustavni sud.

Podsjećamo, umirovljenica iz Mostara uputila je apelaciju Ustavnom sudu kako bi spriječila deložaciju, ali i gubitak stana.

Stan obitelji Šarić, prema odluci vještaka građevinske struke vrijedi 49.243.19 KM, a na ''bubnju'' se našao zbog neplaćenih sudskih troškova od 4.422.60 KM. Stan obitelji Šarić kupila je Vesna Milas, zaposlenica Općinskog suda na kojemu se vodio sudski spor za 25.000,00 KM.

''Na javnoj prodaji stana Općinski sud je konstatirao da se premetni stan ne može prodati ispod 1/2 utvrđene vrijednosti da se tražitelj izvršenja neće pojaviti kao kupac, te da se, osim V.M., više nijedna osoba nije pojavila na ročištu za javno nadmetanje. Potom je predmetni stan prodat kupcu V.M. za ponuđeni iznos od 25.000,00 KM'', navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Nakon prodaje stana, obitelji je uslijedila odluka o deložaciji čije su provođenje spriječili građani Mostara kreirajući ''živi zid'' oko zgrade u kojoj se stan nalazi.
 

 

Kopirati
Drag cursor here to close